Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
12 Φεβ 14 ← πίσω

Σκολίωση και αποκατάσταση.

Η σκολίωση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζεται συχνά σε νεαρά κυρίως άτομα. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα πιο κοινά ερωτήματα γύρω από το θέμα της σκολίωσης.

Τι είναι η σκολίωση;

Μια φυσιολογική σπονδυλική στήλη όταν την παρατηρούμε από μπροστά ή από πίσω φαίνεται ευθεία. Στην σκολίωση η σπονδυλική στήλη παρεκκλίνει από τη μέση γραμμή, δημιουργεί ένα κύρτωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά σχηματίζοντας πολλές φορές το αγγλικό γράμμα C ή S.

Πως προκαλείται η σκολίωση;

Η σκολίωση σε ποσοστό 85% έως 90% είναι άγνωστης αιτιολογίας, για αυτό το λόγο ονομάζεται και ιδιοπαθής σκολίωση. Σε ποσοστό 10% έως 15%, η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε αποτυχία σχηματισμού των σπονδύλων στην εμβρυϊκή ηλικία (συγγενής σκολίωση), σε βλάβες του νευρικού ή του μυϊκού συστήματος (νευρομυϊκή σκολίωση) ενώ μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε τραύμα, φλεγμονή, όγκο, ρευματολογικά αίτια ή μεταβολικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.


Σε ποιες κατηγορίες διαχωρίζεται η ιδιοπαθής σκολίωση;

Η ιδιοπαθής σκολίωση διακρίνεται σε
• Νηπιακή (0 έως 3 ή 4 ετών)
• Παιδική (3 ή 4 ετών έως την έναρξη της εφηβείας)
• Εφηβική (έναρξη της ήβης ή της εφηβείας έως την σκελετική ωρίμανση, περίπου 17 ετών), και
• Ενηλίκων (μετά τη σκελετική ωρίμανση).


Στα αγόρια ή στα κορίτσια είναι πιο συχνή η σκολίωση;
Η σκολίωση φαίνεται να είναι πιο συχνή στα κορίτσια με αναλογία κορίτσια προς αγόρια από 5:1 έως 7:1 ενώ στα αγόρια είναι πιο συχνή η κύφωση (καμπούρα).


Σε ποια ηλικία εμφανίζεται πιο συχνά;
Η σκολίωση εμφανίζει τάση επιδείνωσης στην περίοδο της ταχείας ανάπτυξης της εφηβείας, δηλαδή 10 ως 14 χρονών περίπου.


Πως γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης;

Η κλινική εξέταση για τη διάγνωση της σκολίωσης γίνεται με μια απλή και αξιόπιστη μέθοδο, τη δοκιμασία επίκυψης. Το άτομο στέκεται όρθιο χωρίς ρούχα από τη μέση και πάνω, τα πόδια είναι σε ευθεία γραμμή μπροστά και ανοιχτά όσο τα χέρια, τα γόνατα τεντωμένα και τα χέρια χαλαρά στο πλάι.

Ο εξεταζόμενος σκύβει προς τα μπροστά διατηρώντας τα γόνατά του τεντωμένα και αφήνει τα χέρια του να κρεμάσουν μπροστά. Ο εξεταστής (ιατρός ή φυσικοθεραπευτής) παρατηρεί προσεκτικά τη ράχη του ατόμου και οποιαδήποτε ασυμμετρία ή κλίση του κορμού που παρατηρείται δε θεωρείται φυσιολογική, τότε ο εξεταζόμενος παραπέμπεται για ακτινολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφία ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης σε όρθια θέση.

Ποια είναι η θεραπεία της σκολίωσης;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η σκολίωση μετριέται σε μοίρες και ανάλογα τις μοίρες επιλέγεται η θεραπεία της.
Για σπονδυλικά κυρτώματα μέχρι 20 μοίρες απαιτείται παρακολούθηση του άτομου κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Από 20 έως 40 μοίρες συνιστάται η καθημερινή και σχεδόν 24ωρη εφαρμογή διαφόρων τύπων κηδεμόνων.

Οι κηδεμόνες είναι νάρθηκες από ελαφρύ υλικό που φόριουνται από το άτομο κάτω από τα ρούχα και έχουν ως σκοπό να σταματήσουν την επιδείνωση της σκολίωσης και να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διόρθωσή της.
Η εφαρμογή των κηδεμόνων συνεχίζεται με σταδιακή μείωση και μετά την σκελετική ωρίμανση του ατόμου ενώ το άτομο παρακολουθείται μέχρι την ηλικία των 25 χρονών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται σε άτομα με σκολίωση άνω των 40 μοιρών καθώς επιτυγχάνει καλύτερη διόρθωση, καλύτερη σταθερότητα και διατήρηση της διόρθωσης και άμεση κινητοποίηση του ασθενή χωρίς κηδεμόνα.


Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στη συντηρητική θεραπεία της σκολίωσης;


Η φυσικοθεραπεία δεν αποκαθιστά την σκολίωση. Ο φυσικοθεραπευτής χορήγει ειδικές και γενικές ασκήσεις στον ασθενή για να διατηρήσει την ελαστικότητα των μυών και γενικότερα των ιστών γύρω από την σπονδυλική του στήλη και να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση του ασθενούς στη σωστή στάση του σώματος την ώρα της μελέτης, του σχολείου, του ελεύθερου χρόνου κτλ καθώς κακές στάσεις όπως την ώρα της μελέτης ή η μεταφορά της σχολικής τσάντας μόνο από τον ένα ώμο μπορεί να μη θεωρούνται αιτίες δημιουργίας σκολίωσης είναι όμως επιβαρυντικές για την κατάσταση του ατόμου.

http://physiosportblog.blogspot.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News