Η αλήθεια είναι ότι και μόνο η ιδέα της δίαιτας, κάνει πολλούς από εμάς να δυσανασχετούμε όταν πρόκειται να χάσουμε λίγα ή πολλά περιττά κιλά. Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, James O. Hill προτείνει κάτι πιο πρακτικό και ευκολότερα υλοποιήσιμο: «Φάτε έξυπνα, κινηθείτε περισσότερο».
Κατά τη διάρκεια του 20ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία (ECO 2013) στο Λιβερπουλ, της Μ. Βρετανίας συναντήσαμε τον Δρ Hill και μάθαμε πως μπορούμε να κάνουμε πράξη την θεωρία του για «Μικρές αλλαγές, για μεγάλες διαφορές: Μια καινοτόμος προσέγγιση για επιτυχημένη απώλεια βάρους».
«Φάτε έξυπνα, κινηθείτε περισσότερο»
«Δύο απλοί και εύκολοι τρόποι για να τρώμε πιο έξυπνα, είναι ελέγχοντας το μέγεθος των μερίδων του φαγητού μας και μειώνοντας την ενεργειακή πυκνότητα των τροφίμων», υποστηρίζει ο Δρ Hill και συμπληρώνει ότι «φυσικά σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η βιομηχανία των τροφίμων, δημιουργώντας ‘έξυπνα’ τρόφιμα, δηλαδή αφαιρώντας από τις τροφές τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτοντας παραδείγματος χάρη φυτικές ίνες».
Κι εδώ ανακύπτει το ερώτημα ποιος πρέπει κάνει την αρχή, ο καταναλωτής ή ο παραγωγός;
«Πρόκειται για ένα ερώτημα τύπου ‘η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;’. Ωστόσο, πιστεύω ότι η αρχή μπορεί να γίνει από τον καταναλωτή που κατέχει τη δύναμη της επιλογής. Αν δείξει μέσω της αγοραστικής του δύναμης το είδος των τροφίμων που θέλει να βάζει στο καλάθι του, τότε οι επιστήμονες θα πείσουν τις βιομηχανίες να παράγουν ‘έξυπνα’ τρόφιμα.
Ξέρετε ο φόβος των βιομηχανιών είναι τι θα απογίνουν τα προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση. Αν λοιπόν καταναλωτές και επιστήμονες συνεργαστούν και προκαλέσουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων προϊόντων, τότε θα λειτουργήσει ο κανόνας της αγοράς: κάποια βιομηχανία θα κάνει την αρχή και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαν οι βιομηχανίες να συμφωνήσουν στην παραγωγή ‘έξυπνων’ τροφίμων (με μειωμένη ενεργειακή πυκνότητα και ίδια γεύση), χωρίς ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι κάνει μια μικρή, αλλά ουσιαστική αλλαγή στη διατροφή του», τονίζει ο Δρ Hill.
America on the Move
Μελετώντας επί χρόνια την ενεργειακή ισορροπία και την επιτυχημένη διαχείριση του βάρους, ο Δρ Hill έκανε τη θεωρία πράξη, συν-ιδρύοντας το Εθνικό Αρχείο Ελέγχου του Βάρους και το πρόγραμμα «America on the Move».
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η πρόληψη της αύξησης του βάρους είναι ευκολότερη από τη θεραπεία της παχυσαρκίας, ο Δρ Hill μας εξήγησε ότι το πρόγραμμα «ξεκίνησε το 2000 με κεντρική ιδέα να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει πώς μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές στη ζωή του. Πήραμε λοιπόν τους ανθρώπους από το σημείο που βρίσκονταν, ως προς το βάρος τους, και τους ωθήσαμε να υιοθετήσουν κάποια σωματική δραστηριότητα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το πόσο και το πώς, αρκεί ο κάθε συμμετέχων να βελτιώσει κάπως την καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, τους προτρέψαμε να κάνουν 2.000 περισσότερα βήματα καθημερινά, δηλαδή να περπατούν επιπλέον 15 λεπτά την ημέρα, και εάν το κατάφερναν, μετά μπορούσαν να υιοθετήσουν έναν νέο στόχο».
Το καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος «America on the Move» όπως μας εξήγησε ο αμερικανός καθηγητής ήταν ότι «οι ίδιοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν για το είδος των αλλαγών που ήθελαν να κάνουν στην καθημερινότητά τους και τους τρόπους να τις επιτύχουν. Τους βάλαμε να σκεφτούν τι τους αρέσει να κάνουν και πως θα μπορούσε να συνδυαστεί αυτό με περισσότερη σωματική άσκηση. Στην συνέχεια καταρτίσαμε μια λίστα με συμβουλές, που μπορείτε κι εσείς να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.americaonthemove.com, που ο καθένας μπορεί να κάνει πράξη, συνδυάζοντας για παράδειγμα το περπάτημα και την αγαπημένη του μουσική. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους κίνητρα και ιδέες για να κάνουν αλλαγές που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές που θα βρείτε. Μπορείτε να επιλέξετε εκείνες που σας ταιριάζουν περισσότερο και να τις υιοθετήσετε με τη συχνότητα που σας βολεύει».
Η επιτυχία του America on the Move οδήγησε τον Δρ Hill στη συγγραφή του βιβλίου «Step Diet Book». Πρόκειται επί της ουσίας για την επέκταση του προγράμματος πέραν του ερευνητικού πεδίου. «Το βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο που μπορούμε να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα, που παίζει βασικό ρόλο στον υγιεινό τρόπο ζωής. Λέμε στον αναγνώστη πως θα δραστηριοποιηθεί και να παραμείνει ενεργός, ενώ παράλληλα τον απαλλάσσουμε από τον βραχνά του περιορισμού της τροφής, όπως συμβαίνει στις κλασσικές δίαιτες.
Βασικό τμήμα του βιβλίου είναι η λεγόμενη ‘Οικονομία των βημάτων’, δηλαδή ένας πίνακας με τροφές και τις θερμίδες που αποδίδουν στον οργανισμό και τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για τις κάψουμε. Μπορούμε λοιπόν να αγοράσουμε ένα βηματόμετρο, να σκεφτούμε πόσες θερμίδες έχουμε πάρει από τη διατροφή μας και στη συνέχεια να υπολογίσουμε πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε από τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο επίτευξης της ενεργειακής ισορροπίας, δηλαδή της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή, της ενέργειας που δαπανάμε και αυτής που αποθηκεύουμε», μας εξήγησε ο ερευνητής.
Στην απορία μας αν το Step Diet Book και το πρόγραμμα America on the Move θα μπορούσαν να αφορούν και λαούς που δεν κάνουν δυτικού τύπου διατροφή, όπως παραδείγματος χάρη τους Έλληνες που είναι πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, ο Δρ Hill παραδέχεται ότι «αν και ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε το δυτικό μοντέλο διατροφής, τόσο το βιβλίο, όσο και το πρόγραμμα θα μπορούσαν εύκολα να τροποποιηθούν περιλαμβάνοντας τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής. Αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον από τη μεριά του κοινού και των ευρωπαίων συναδέλφων μου».
Υιοθετώντας λοιπόν την θεωρία του Δρ Hill γίνεται αντιληπτό ότι τελικά είναι προτιμότερο να σπεύσουμε και να προλάβουμε την εκδήλωση της παχυσαρκίας αυτή να προσπαθούμε να την θεραπεύσουμε.
«Όταν πια κάποιος άνθρωπος έχει εξελιχθεί σε παχύσαρκο άτομο, ο οργανισμός του έχει συνηθίσει την κατάσταση αυτή και είναι φυσιολογικό η οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής αυτής της κατάστασης, να προκαλέσει αντιδράσεις. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στις αρχές μιας δίαιτας, όλοι δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος και συχνά εγκαταλείπουμε την προσπάθεια απογοητευμένοι. Αν όμως λειτουργήσουμε προληπτικά, τρώγοντας έξυπνα συνδυαστικά με τη σωματική δραστηριότητα, τότε δεν χρειάζεται να θεραπεύσουμε την παχυσαρκία», καταλήγει ο Δρ Hill.
http://health.in.gr