«Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η φτωχή ανάπτυξη του εμβρύου, ιδίως όταν ακολουθείται από ταχεία ανάπτυξη στη νηπιακή ζωή, μπορεί να σχετίζεται με μακροπρόθεσμες αρνητικές εκβάσεις της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας δρ Τομ Σάντερς, καθηγητής Διατροφής & Διαιτητικής και επικεφαλής του Τομέος Διαβήτη & Διατροφικών Επιστημών στο King'sCollege του Λονδίνου.
«Η φτωχή εμβρυϊκή ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει λ.χ. την ανάπτυξη των νεφρών, καθιστώντας έτσι το άτομο πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις του άλατος στην αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας, έτσι, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».
Η έκθεση, που φιλοξενεί tanea, εξετάζει επίσης τις αιτίες της παχυσαρκίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη όρεξη που έχουν πολλοί ενήλικες είναι ένα χαρακτηριστικό για το οποίο «προγραμματίσθηκαν» κατά την ενδομήτριο ζωή εξαιτίας του βάρους και της διατροφής της εγκύου.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και αυτό μπορεί να αποτελεί την αιτία ενός βιολογικού κύκλου, κατά τον οποίο η παχυσαρκία της μητέρας οδηγεί σε παχυσαρκία και σχετιζόμενα με αυτήν προβλήματα των παιδιών της.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι υπάρχει βιολογική συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτήν προβλήματα της μητέρας με τα αντίστοιχα προβλήματα στα παιδιά της», δήλωσε η κυρία Σάρα Στέινερ, επιστημονική διευθύντρια του BNF.
«Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ότι το βάρος και η υγεία τους, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτουν τα θεμέλια της υγείας των παιδιών τους».