Στις πρωτόγονες κοινωνίες η ηλικιακή σύνθεση δεν ξεπερνούσε τα 20-30 χρόνια. Αργότερα και καθώς οι συνθήκες ζωής βελτιωνόντουσαν οι άνθρωποι έφταναν μέχρι τα 50 χρόνια τους. Όποιος ξεπερνούσε τα 50- 55 εθεωρείτο... υπεραιωνόβιος. Όσο η ιατρική και η επιστήμη αναπτυσσόταν και προόδευε, και παράλληλα οι συνθήκες ζωής γινόντουσαν καλύτερες, τόσο ανέβαινε η ηλικιακή σύνθεση της κάθε κοινωνίας και οι άνθρωποι ζούσαν όλο και περισσότερα χρόνια. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα όπου οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα είναι σε θέση να αυξήσουν και άλλο τα χρόνια που ζούμε και να φτάσουμε στα 130.
Και εάν πιστεύετε ότι αυτά γίνονται κάπου αλλού σας αναφέρουμε τα αποτελέσματα ημερίδας που έγινε στην Ελλάδα με τίτλο: «Η Ιατρική του αύριο σήμερα - το κλασσικό δεν γερνάει ποτέ» και στην οποία οι επιστήμονες τόνισαν: "Αισίως θα ζήσουμε ως τα 120-130 χρόνια με σύμμαχο την επιστήμη αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό "-"ο χρόνος δεν είναι μονόδρομος ,το βιολογικό ρολόι ενίοτε γυρίζει πίσω με την Αναγεννητική ιατρική και την αποφασιστικότητα μας "
Ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ (Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης) τόνισε : "η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί μετά το 2000, μπορούν να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 130 χρόνια .Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να νιώθουν νέοι και θέλουν να είναι υγιείς να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και γι 'αυτό δεν αρκεί το παραδοσιακό check up που ακούμε τόσα χρόνια"
Ο κ Παπαχαραλάμπους πρόσθεσε : Γι 'αυτό η προσέγγιση γίνεται με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και όχι με αντιγήρανση, εννοώντας την “αντιγήρανση εκ των έσω” ΤΗΣ ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗΣ και το πώς μπορούμε να “γυρίσουμε πίσω το βιολογικό ρολόι του οργανισμού”
Στην ημερίδα μίλησε και ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κ. Γκόνος που τόνισε: “Οι προβλέψεις λένε ότι 1 στα 4 παιδιά που γεννήθηκαν την τρίτη χιλιετηρίδα, αισίως θα φτάσουν τα 120 χρόνια ζωής.” Διευκρίνισε ωστόσο ότι : "Το θέμα μας είναι ότι ζούμε πολύ περισσότερο από την περίοδο που είμαστε αναπαραγωγικά ικανοί δηλαδή στα 45-50 την εποχή που έρχεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Αυτό αφορά και τους άνδρες αφού πρόσφατες μελέτες έχουνε δείξει ότι άνδρες που τεκνοποιούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία και διανύουν ένα είδος εμμηνόποαυσης ,τα παιδιά τους θα γεννηθούν με σειρά από γενετικές ανωμαλίες δεδομένου ότι προϊόντος του χρόνου έχουμε συσσώρευση βλαβών.
Ο κ. Γκόνος συνέχισε: "Αυτή τη στιγμή το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα για τους άντρες είναι στα 78 έτη ενώ για τις γυναίκες στα 82 έτη και ότι το 1980 όσοι από εμάς ζούμε σε αστικά κέντρα έχουμε πέσει από τη σειρά γιατί έχουμε επιβαρύνει τον τρόπο ζωής "
iatropedia.gr