Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
28 Μάρ 14 ← πίσω

Γιατί οι δρομείς δεν εμφανίζουν αρθρίτιδα στα γόνατα

Μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη είναι ότι το τρέξιμο προκαλεί αρθρίτιδα και καταστρέφει τα γόνατα. Πρόσφατη μελέτη καταρρίπτει το μύθο.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι η έντονη πίεση που ασκείται στην άρθρωση κατά το τρέξιμο καταστρέφει τον προστατευτικό θύλακα και οδηγεί σταδιακά στην εκδήλωση αρθρίτιδας.

 

Σύμφωνα με εκτενή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 75.000 αθλητές, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το τρέξιμο προκαλεί οστεοαρθρίτιδα. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση, σε σύγκριση με άτομα που δεν αθλούνται.

 

Πώς όμως συνδέεται το τρέξιμο με το μειωμένο κίνδυνο αρθρίτιδας; Ερευνητές από το Queen’s University του Κίνγκστον (Οντάριο) σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα μελέτησαν τις διαδικασίες που συνδέονται με το τρέξιμο σε σχέση με το περπάτημα.

 

Το περπάτημα θεωρείται μια δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου και δε φαίνεται να συμβάλλει στην εκδήλωση ή την επιδείνωση της αρθρίτιδας στα γόνατα. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους ασθενείς τους να περπατάνε ώστε να αποφύγουν το επιπρόσθετο βάρος και να αποτρέψουν τη φθορά στα γόνατα.

 

Η τελευταία αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, συγκρίνει αντιπαραβολικά το φορτίο που ασκείται στα γόνατα, όταν καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις με το τρέξιμο ή το περπάτημα.

 

Οι ερευνητές επέλεξαν 14 υγιείς ενήλικες που είχαν ως χόμπι το τρέξιμο, χωρίς προϋπάρχον πρόβλημα στα γόνατα. Οι εθελοντές έπρεπε να καλύψουν μια απόσταση 15 περίπου μέτρων 5 φορές, περπατώντας σε ένα διάδρομο. Επίσης, έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία κάνοντας τρέξιμο.

 

Οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη που παράγεται κάθε φορά που το πόδι αγγίζει το έδαφος. Χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα ώστε να υπολογίσουν πόση ήταν η δύναμη που ασκείται στο τρέξιμο και το περπάτημα, καθώς και πόσο συχνά και για πόσο ασκείται.

 

Όπως είναι φυσικό, κατά το τρέξιμο η δύναμη ήταν 3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το περπάτημα. Ωστόσο, η συχνότητα των κραδασμών ήταν μεγαλύτερη στο περπάτημα και επομένως τα βήματα που χρειάζονταν για να καλυφθεί η απόσταση ήταν περισσότερα. Επίσης, οι κραδασμοί ήταν πιο σύντομοι σε διάρκεια κατά το τρέξιμο.

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γόνατα δεν επιβαρύνονται περισσότερο κατά το τρέξιμο σε σύγκριση με το περπάτημα.

 

Οι πιθανές φθορές είναι συναφείς και μάλιστα το τρέξιμο μπορεί να προστατεύσει από τη φθορά των αρθρώσεων.



onmed.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News