Nεα έρευνα από το Karlsruhe Institute of Technology στη Γερμανία υποδεικνύει ότι οι συνήθειες που αφορούν την υγεία και τη σωματική μας φόρμα μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα της γενικής φόρμας και υγείας μας σχεδόν 20 χρόνια αργότερα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Psychology of Sport and Exercise.'
Οι ερευνητές σε συνεργασία με επιστήμονες του Technische Universität München, και των πανεπιστημίων Konstanz και Bayreuth, στη Γερμανία ανέλυσαν 243 γυναίκες και 252 άντρες με μέση ηλικία τα 45 έτη στην έναρξη της έρευνας.
Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν από το 1992 έως το 2010. Έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια και πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις και εξετάσεις σωματικής φόρμας το 1992, το 1997, το 2002 και το 2010.
ΟΙ ερευνητές χρησιμοποίησαν βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο 4 σταδίων για να εντοπίσουν παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στη μελλοντική υγεία και φόρμα.
Το πρώτο στάδιο περιέλαβε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείτο από προσωπικούς παράγοντες όπως κοινωνική στήριξη, έλεγχο του στρες και αίσθημα συνοχής.
Παράγοντες συμπεριφοράς, όπως κάπνισμα, συνήθειες άσκησης και διατροφής αποτελούσαν το τρίτο στάδιο, ενώ το τέταρτο αποτελείτο από σωματική φόρμα και υγεία.
Από την ανάλυση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλοι οι παράγοντες στα 4 στάδια είχαν άμεση και έμμεση επίδραση στη φόρμα και την υγεία το 1992.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επίδραση περιλάμβαναν το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, τον έλεγχο του στρες, τις προσδοκίες για την επίδραση της άσκησης και συνήθειες άσκησης και διατροφής.
Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνήθειες διατροφής και άσκησης που αναφέρθηκαν στην έναρξη της έρευνας επηρέαζαν τη φόρμα των συμμετεχόντων 18 χρόνια αργότερα, μέχρι το 2010.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο έμμεσα επηρέασε τις συνήθειες υγείας 18 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας.
Ο καθηγητής Alexander Woll, από το Karlsruhe Institute of Technology, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συνήθειες που προάγουν την υγεία ήδη από την αρχή της ενήλικης ζωής. Αυτό θα πρέπει επίσης να είναι στόχος μέτρων πρόληψης.
Πηγές: 'Psychology of Sport and Exercise.'
iatronet.gr