Αναφερόμαστε στην οξεία σκωληκοειδίτιδα.
Η πάθηση αποδίδεται σε φλεγμονή της σκωληκοειδούς από τον Fitz (1843-1913) ο οποίος καθιέρωσε τον όρο «σκωληκοειδίτιδα» και συνέστησε ως καλύτερη θεραπεία τη σκωληκοειδεκτομή.
Η σκωληκοειδής απόφυση ως ανατομικό στοιχείο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και εντοπίζεται στην κορυφή του πρώτου τμήματος του παχέος εντέρου, που ονομάζεται «τυφλό». Έχει μήκος από 2 έως και 20cm αλλά συνηθέστερα είναι 9-10cm.
Αιτίες πρόκλησης της φλεγμονής
Η απόφραξη του αυλού του οργάνου είναι η κυρίαρχη αίτια που προκαλεί την οξεία φλεγμονή και συνήθως ευθύνεται κάποιος κοπρόλιθος και, σπανιότερα, η υπερτροφία του ιδίου του ιστού, υπολείμματα από φυτικές ίνες ή σπόροι φρούτων ή ακόμα εντερικά παράσιτα.
Η παραμελημένη φλεγμονή της σκωληκοειδούς έχει τραγικές επιπλοκές, όπως περιτονίτιδα, περισκωληκοειδικός φλέγμονας, απόστημα, πυλαιοφλεβίτιδα, σηψαιμία μέχρι και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Συμπτώματα
Κοιλιακός πόνος: Είναι διάχυτος και εντοπίζεται στο κατώτερο επιγάστριο και περιομφαλικά. Με την πάροδο του χρόνου από 1 έως 12 ώρες, αλλά συνήθως σε 4-6 ώρες, ο πόνος εντοπίζεται στην δεξιά κάτω κοιλιακή χώρα
Ανορεξία: Σχεδόν πάντα συνοδεύει την σκωληκοειδίτιδα, σε σημείο που, αν δεν υπάρχει, πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για τη διάγνωση.
Εμετός: Παρουσιάζεται σε 75% των ασθενών
Ναυτία και δυσκοιλιότητα ή διάρροιες δεν είναι σταθερά ευρήματα
Θερμοκρασία: Παρουσιάζει συνήθως μικρή μεταβολή της τάξεως του 1 C βαθμού
Σφυγμός: Σε μερικές περιπτώσεις ελάχιστα αυξημένος
Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα σε καμία περίπτωση μην το αμελήσετε και αναζητήστε το συντομότερο δυνατό τη βοήθεια κάποιου ειδικού, προκειμένου να υποβληθείτε στις απαραίτητες