Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, φαίνεται πως χάνει όλο και περισσότερο τη... φήμη του και τείνει να υποπέσει σε αχρηστία.
Η εταιρία Body Labs με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιούργησε ένα γράφημα που αποτυπώνει πόσο ανακριβής μπορεί να αποδειχθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος και γιατί πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως δείκτης για την υγεία μας.
Το γράφημα δείχνει πόσο πολύ διαφέρει η δομή του σώματος σε έξι άτομα με τον ίδιο ακριβώς Δείκτη Μάζας Σώματος, βάσει τρισδιάστατης απεικόνισης του σώματος.
Οι έξι συμμετέχοντες είχαν το ίδιο ύψος και το ίδιο βάρος (1,75 ύψος και βάρος 78 κιλά συγκεκριμένα), άρα και τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, δηλαδή 25,5, αριθμός που τους κατατάσσει στην κατηγορία των υπέρβαρων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Body Labs, ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν συνυπολογίζει τη φυσική κατάσταση του ατόμου και το σωματότυπο. Έτσι, δύο άτομα με ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος είναι πιθανό να έχουν εντελώς διαφορετική σωματοδομή επειδή οι μύες και τα οστά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από το λίπος. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στο πρότζεκτ κουβαλούν περισσότερα κιλά στα πόδια τους και άλλα στην κοιλιά τους.
Ομοίως, επαγγελματίες αθλητές με άριστη φυσική κατάσταση μπορεί να κατατάσσονται βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος στην κατηγορία των υπέρβαρων ή ακόμη και των παχύσαρκων, ενώ δεν διατρέχουν κανέναν από τους κινδύνους που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Body Labs, ο κορυφαίος σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ έχει Δείκτη Μάζας Σώματος 24,5, άρα βρίσκεται στο ανώτατο όριο του φυσιολογικού βάρους (18,5-24,9)! Από την άλλη, ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά να κουβαλά πολύ βάρος στην περιοχή της κοιλιάς. Το λεγόμενο σπλαγχνικό λίπος σε αυτήν την περιοχή του σώματος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Αρκετοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό λίπους στο σώμα και η κατανομή λίπους στο σώμα αποτελούν πιο αξιόπιστους δείκτες υγείας απ' ότι ο αριθμός που δείχνει τα κιλά ή ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Πηγή: www.onmed.gr/