Μια μακάβρια πρόβλεψη που εύχομαι να μην βγει αληθινή… τα επόμενα χρόνια περίμενε πολλούς καρδιοπαθείς αλλά και θανάτους. Όπως ίσως γνωρίζεται η ημιμάθεια είναι χείριστη της αμάθειας.
Ίσως γνωρίζεται ότι η θέληση για βελτίωση έχει παραδοθεί στο νέο μοντέλο βελτίωσης της άμεσης και εύκολης λύσης, της χημικής βελτίωσης για ιδιοτελής λόγους ωραιοπάθειας που ορίζει το Υπερεγώ.
Κάποτε στην Ελλάδα κάποιοι τύποι χτυπούσαν την Μυϊκή Ντόπα.. είχαν τους λόγους τους ήταν οι διαγωνισμοί η πόρτα στην νύχτα όπου ο καταβολισμός του σώματος από τα ξενύχτια όριζε και την ποσότητα υποβοήθησης από την ντόπα που χρειαζόταν το σώμα.
Σήμερα η ντόπα κάνει θραύση έφηβοι, νεαροί, άντρες, γυναίκες δοκιμάζουν έτσι απλά, διότι είναι η μόδα της εποχής ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια διογκώθηκε στην Ελλάδα αλλά εδώ και δεκαετίες Μαστίζει τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Ιστορικό Ιατρικό προηγούμενο, μια μελέτη. Σήμερα οι χρήστες πολλαπλασιάστηκαν σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού άρα περίμενε και τις δυσάρεστες παρενέργειες. Η χρήση δεν είναι πια ελιτίστικη είναι μιμητική!
Γιατί ρε φίλε;..μας το έκανες αυτό..εσύ που γυμναζόσουν!
Διάφορες βιοϊατρικές επιπτώσεις από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών εκδηλώνονται στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι βιοϊατρικές αυτές παρενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο της προσλαμβανόμενης ουσίας, καθώς και από την ποσότητα, τη διάρκεια της λήψης και την ευαισθησία του σώματος. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις αντιδράσεις διαφορετικών ατόμων σε μια ουσία. Συνήθως οι δόσεις που χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που εξετάζονται σε κλινικές μελέτες και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.
Η χρήση διαφόρων ουσιών σε συνδυασμό είναι συχνή, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες ενώ μεταξύ των βιοϊατρικών επιπτώσεων του ντόπινγκ, οι καρδιαγγειακές είναι οι πιο επιβλαβείς.
Οι απαγορευμένες ουσίες με τη μεγαλύτερη συχνότητα ιατρικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι (σύμφωνα με τους Δεληγιάννη και συνεργάτες):
Αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή (περισσότερες επιδράσεις) > κοκαΐνη > εφεδρίνη, αλκοόλ, αμφεταμίνες > hGH, βήτα-2-αγωνιστές > κανναβινοειδή >γλυκοκορτικοστεροειδή, ερυθροποιητίνη > διουρητικά, ναρκωτικά (λιγότερες επιδράσεις).
Αυτές οι ουσίες οδηγούν σε: Αρρυθμίες > αιφνίδιο καρδιακό θάνατο > υπέρταση > έμφραγμα του μυοκαρδίου >καρδιακή ανεπάρκεια > στεφανιαία νόσο > υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.
Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί μηχανισμοί προς συζήτηση σχετικά με τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις των απαγορευμένων ουσιών.
1. Ο πρώτος είναι ο «μηχανισμός αθηρογένεσης». Οι αθηρογενετικές επιπτώσεις από τη χρήση ενός ανδρογόνου αναβολικού στεροειδούς βασίζονται στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ. Η λήψη ΑΑΣ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υψηλής-πυκνότητας λιπροπρωτεΐνης (HDL) χοληστερόλης και σε αύξηση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης. Αυτές οι επιδράσεις διαμορφώνουν τη βάση για αθηροσκληρωτικές μεταβολές στα αγγεία του αίματος. Συνεπώς, όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, αρτηριακής υπέρτασης ή θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
Οι αυξητικές διεγερτικές επιδράσεις των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών μπορούν να οδηγήσουν σε υπερτροφία των μυοκαρδιακών κυττάρων
2. Ο δεύτερος μηχανισμός αναφέρεται στον «θρομβογενετικό μηχανισμό».Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή επηρεάζουν το αιμοστατικό σύστημα. Από τη μια πλευρά οδηγούν σε αύξηση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, στη γένεση της θρομβίνης και της πλασμίνης και από την άλλη τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή οδηγούν σε μείωση της ινωδολυτικής δραστηριότητας και της σύνθεσης της προστακυκλίνης. Συνεπώς, η χρήση ενός αναβολικού ανδρογόνου στεροειδούς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, π.χ. στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μια καρδιά ενός χρόνιου χρήστη στεροειδών φαρμάκων που έχει πρόβλημα δεν διαφέρει δραματικά από την προβληματική καρδιά ενός άρρωστου καρδιοπαθή.
3. Ο τρίτος είναι ο «αγγειοσυσπαστικός μηχανισμός των στεφανιαίων αρτηριών» είναι ο τρίτος. Γενικά το οξείδιο του αζώτου δρα ως ένας ενδοθηλιακά παραγόμενος παράγοντας χάλασης στους λείους μυς των αρτηριών οδηγώντας σε αγγειοδιαστολή. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή μπορούν να αναστείλουν το οξείδιο του αζώτου που θα μπορούσε πιθανά να ενεργοποιήσει έναν αγγειοσπασμό.
Στη χειρότερη περίπτωση, αυτός ο αγγειοσπασμός θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιαγγειακή ισχαιμία ή ακόμα και έμφραγμα.
Βρέ τι καρδιά ήταν αυτή!
4. Ο τέταρτος μηχανισμός αφορά τον «μηχανισμό άμεσου κυτταρικού θανάτου». Οι αυξητικές διεγερτικές επιδράσεις των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών μπορούν να οδηγήσουν σε υπερτροφία των μυοκαρδιακών κυττάρων με περαιτέρω επιπτώσεις όπως διαταραχές της ανατομικής δομής. Η αυξανόμενη υπερτροφία των μυοκαρδιακών κυττάρων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή παροχή σε οξυγόνο. Επιπλέον, τα κύτταρα του μυοκαρδίου εμφανίζουν μια αυξανόμενη ίνωση που οδηγεί σε μειωμένη καρδιακή απόδοση.
5. Ο πέμπτος μηχανισμός αναφέρεται στις «εκφυλιστικές μεταβολές».Οι Fineschi και συνεργάτες (2006) πρότειναν ότι η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκληθεί από κατεχολαμινική μυοτοξικότητα η οποία θα μπορούσε να σχετιστεί με την κοιλιακή μαρμαρυγή λόγω νέκρωσης του μυοκαρδίου και εκφυλιστικών μεταβολών εντός των ενδομυοκαρδιακών συμπαθητικών νευρώνων.
Εύχομαι υγεία σε όλους..
Βασίλης Χαλκιάς
Πηγή: bodyandstyle.net