Ευεξία Υγεία

Οστεοπόρωση: Τι την προκαλεί και πώς να την προλάβετε

Η οστεοπόρωση αυξάνεται δραματικά στη Δυτική Ευρώπη. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών κινδυνεύει από οστεοπόρωση καθώς έχει διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να γίνει θύμα της. Η γενετική προδιάθεση αλλά και η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι οι κύριες αιτίες της εμφάνισης της στις γυναίκες . Στους άνδρες σημαντικό ρόλο έχει η διατροφή και η ανεπαρκής σωματική άσκηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει την ασθένεια στο νούμερο 10 στον κατάλογο με τις σημαντικότερες ασθένειες της εποχής μας.

Εκτός από την ηλικία και το φύλο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Αν κάποιος έχει λάβει κορτιζόνη σε τακτική βάση, τότε είναι στην επικίνδυνη ζώνη. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει εύθραυστα οστά. Το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την πυκνότητα των οστών και μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζουν την κατάσταση στα σοβαρά, παρά το γεγονός ότι η οστεοπόρωση μπορεί να είναι απειλητική ακόμη και για τη ζωή τους.

Η πρόληψη είναι το κλειδί και είναι σχετικά εύκολη διαδικασία. Η οστική πυκνότητα μπορεί να μετρηθεί με μια ψηφιακή ακτινογραφία. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στους γιατρούς να μετρήσουν το επίπεδο των μετάλλων των οστών και επομένως μπορούν να διαπιστώσουν αν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σπάσουν. Εάν το επίπεδο των μετάλλων είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο, δηλαδή εάν το επίπεδο του ασβεστίου είναι πολύ χαμηλό, τότε ο ασθενής έχει οστεοπόρωση.

Ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα είναι η άσκηση και η διατροφή. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Η τελευταία είναι η μόνη βιταμίνη στο ανθρώπινο σώμα που μπορεί να παραχθεί απορροφώντας το φως του ήλιου. Αλλά μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Ποιες τροφές όμως είναι κατάλληλες για ασθενείς με οστεοπόρωση; Όλες οι ποικιλίες τυριών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, μάραθο, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Μεταλλικό νερό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι χρήσιμο.

Φυσιοθεραπεία, μαθήματα για το πώς θα αποφευχθούν οι πτώσεις ή και ο τρόπος που θα πρέπει να αντιδρά κάποιος ώστε να ελαχιστοποιεί την ζημιά, είναι επίσης ένας τρόπος για να προληφθούν τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η οστεοπόρωση χρειάζεται πειθαρχία, και να προσαρμόσουν οι ασθενείς την ζωή τους ώστε να έχουν τακτική άσκηση και καλή διατροφή.


Πηγή: iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial