Διατροφή Ενημέρωση

Συναισθηματική υπερφαγία: Δείτε τι σημαίνει η εξάρτηση από το φαγητό

Όπως κάθε τι που προκαλεί εξάρτηση, το φαγητό χρησιμοποιείται για να καλύψει ή να ανακουφίσει συναισθηματικό πόνο, αλλά ακόμα και για αυτοτιμωρία. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε μόνο για να θρέψουν το σώμα τους ή για να γευτούν την ευχαρίστηση της τροφής.

Για να καταλάβουμε τα αίτια της υπερφαγίας, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ποια συναισθήματα μας οδηγούν στο να τσιμπήσουμε κάτι παρορμητικά.

Μήπως αυτά τα συναισθήματα μας φέρνουν αναμνήσεις ή μας θυμίζουν πώς νιώθαμε στο παρελθόν; Ο τρόπος που τρώμε μας θυμίζει τον τρόπο που οι γονείς μας χρησιμοποιούσαν την τροφή ή άλλες ουσίες; Μήπως οι συμπεριφορές μας είναι αντίδραση στον τρόπο που οι γονείς μας έτρωγαν ή έκαναν καταχρήσεις;

Για ένα υγιές σώμα, είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ταιριαστή σε εμάς διατροφή και άσκηση, αλλά για να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, πρέπει να αντιληφθούμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας και να ανακαλύψουμε γιατί τρώμε όπως τρώμε.

Μόλις καταλάβουμε τη σύνδεση διατροφής και συναισθημάτων προς τον εαυτό και το σώμα μας, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αυτοκαταστροφικές διατροφικές μας συνήθειες και μην κάνουμε κατάχρηση του φαγητού σε καταστάσεις πίεσης.Η ισορροπία μεταξύ δίαιτας και άσκησης θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια αρμονική σχέση μεταξύ του φαγητού, του σώματος μας, του παρελθόντος μας και του εαυτού μας ως σύνολο.

Ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθηθεί ή να βοηθήσει κάποιον από το οικείο οικογενειακό του περιβάλλον, με πρόβλημα παχυσαρκίας είναι:

Σκεφτείτε τι τρώτε και για ποιο λόγο. Καταγράψτε τις διατροφικές σας συνήθειες, οτιδήποτε τρώτε, πότε και πόσο φάγατε. Επίσης, γράψτε τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή. Σας είχε στεναχωρήσει ή σας αγχώσει κάτι; Ή απλά είχατε μόλις ολοκληρώσει μια πιεστική εργασία και νιώθατε την ανάγκη για λίγο «φαΐ της παρηγοριάς;»

Χωρίς να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, μειώστε τις μερίδες που τρώτε. Ενώ δεν θα υπάρχει η αίσθηση της στέρησης που συνοδεύει την προσεκτική διατροφή, σύντομα θα ανακαλύψετε ότι θα σας ικανοποιούν και μικρότερες μερίδες. Αυτό επίσης θα σας δώσει μια βάση για να ελέγξετε την όρεξή σας ακόμη περισσότερο.

Σημειώστε ότι ενώ η αντιμετώπιση της υπερφαγίας συχνά μειώνει τα καταθλιπτικά συναισθήματα, η απώλεια βάρους ποτέ δεν επιτυγχάνει εάν εξακολουθεί να σας βαραίνει το άγχος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να πρέπει να ασχοληθείτε με την επίλυση αυτών των ζητημάτων πριν ξεκινήσετε με πρόγραμμα για την απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους είναι πάντοτε πιο εύκολη όταν έχεις την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας. Ζητήστε από κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας να έχει το νου του για να παρέχει ηθική υποστήριξη, όταν θα είστε έτοιμοι να κάνετε την «παρασπονδία» και να ξεφύγετε από τους στόχους σας στο νέο τρόπο ζωής.

Μην σας γίνεται εμμονή όταν ξεφύγετε και φάτε παραπάνω. Αυτό παρατηρείται συχνά με τις γυναίκες που έχουν την τάση να είναι υπερβολικά αυστηρές και σκληρές με τον εαυτό τους που δεν πειθάρχησαν με το πρόγραμμα που είχαν. Παρατηρήστε ποιες σκέψεις ή συναισθήματα σας οδήγησαν να φάτε περισσότερο κάποια συγκεκριμένη ημέρα, και με ποιο τρόπο μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε χωρίς να «πέσετε με τα μούτρα στο φαΐ».

Να θυμάστε ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.


Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial