Μαχαίρια, κόφτες και άλλα εργαλεία κουζίνας μπορούν να διασπείρουν βακτήρια σε διάφορα είδη τροφίμων, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές του University of Georgia μόλυναν διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο E. coli. Έκοψαν τα τρόφιμα με μαχαίρι ή τα έτριψαν με τρίφτη και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα άπλυτα εργαλεία σε άλλο τρόφιμο.Και τα δυο εργαλεία οδήγησαν σε εξάπλωση των βακτηρίων σε άλλα είδη τροφίμων, ανακάλυψε η έρευνα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένα είδη τροφίμων μόλυναν τα μαχαίρια σε διαφορετικό βαθμό.Όσον αφορά προϊόντα όπως οι ντομάτες, παρατηρήθηκε υψηλότερη μόλυνση του μαχαιριού σε σχέση με την κοπή φράουλας, δήλωσε η ερευνήτρια Marilyn Erickson.
Πρόσθεσε, ότι όταν ένα παθογόνο φθάσει σε μια τροφή είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
Περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε ότι βούρτσες και αποφλοιωτές, επίσης μετέφεραν βακτήρια μεταξύ τροφίμων.
Είναι κάτι άγνωστο σε πολλούς ανθρώπους, δήλωσε η Erickson. Η γνώση ότι τα εργαλεία κουζίνας μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση τροφίμων είναι σημαντική. Με αυτή τη γνώση οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να πλένουν τα χέρια τους μεταξύ των χρήσεων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Food Microbiology.
Πηγή: iatronet.gr