Η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για μερικούς καλά προπονημένους. Το κολύμπι ασκεί αρμονικά όλο το σώμα. Οι μύες, οι αρθρώσεις αλλά και η ψυχή ξανανιώνουν.
Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί στους 37 βαθμούς. Στο νερό η θερμότητα χάνεται δύο φορές γρηγορότερα. Το νερό της θάλασσας όμως, λόγω της πλήρους επαφής με το δέρμα, παίρνει τη ζεστασιά του σώματος ευκολότερα. Να γιατί ο παχύσαρκος κολυμβητής με τη «μόνωση» του λίπους γύρω στο σώμα του μπορεί να μείνει περισσότερες ώρες στο κρύο νερό.
Τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα είναι το καλύτερο μονωτικό. Κυρίως όμως η συνήθεια που έχουν οι χειμερινοί κολυμβητές να κολυμπούν όλο τον χειμώνα είναι που τους χαρίζει την επίκτητη αντοχή να βρίσκονται για πολλές ώρες στη θάλασσα με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς. Στην ίδια θάλασσα ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής υφίσταται το σοκ του ψύχους και χάνεται σε διάστημα 1-2 ωρών, όσο νέος και αν είναι.
Το κολύμπι σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση, μετριάζει τους πόνους στα οστά και δίνει ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας και υγείας. Όλα αυτά όμως όταν η θερμοκρασία του νερού δείχνει γύρω στους 30 βαθμούς.
Σε διαφορετική περίπτωση το κολύμπι μετατρέπεται σε πραγματικό τεστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς, με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού να μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση.
Η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για μερικούς καλά προπονημένους. Δεν είναι για όλους.
Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες συνίσταται ανεπιφύλακτα, από γιατρούς, αλλά και όλους όσοι την δοκίμασαν έστω μία φορά.
Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι δύσκολα, μετά συνηθίζεις. Αν, βέβαια, τα αντέξεις αυτά τα πέντε λεπτά και δεν βγεις έξω. Καλό θα ήταν να μην σταματήσετε τα καλοκαιρινά μπάνια . Είναι γενικώς λάθος να κάνεις το τελευταίο σου μπάνιο τον Αύγουστο και μετά να ξαναπάς στη θάλασσα τον Δεκέμβριο.
Μαγιό μέσα από τα ρούχα, ζεστά παπούτσια, φόρμα, φούτερ, μπουφάν, σκουφάκι για τα μαλλιά, μία μεγάλη πετσέτα και εσώρουχα για να αλλάξετε αμέσως μόλις βγείτε είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός του χειμερινού κολυμβητή. Και βουτιά κατ’ ευθείαν, εκτός αν σε έχει συμβουλεύσει ο γιατρός να προσέχεις, αν πάσχεις από καρδιαγγειακά προβλήματα και πρέπει να μπεις σιγά σιγά, να βουτήξεις με την πλάτη για να μην βραχεί απότομα το στέρνο.
Γενικώς, το σιγά-σιγά είναι μάλλον η ασφαλέστερη μέθοδος αν δεν είστε είτε υγιέστατοι είτε πολύ νέοι.
Η διαφορά θερμοκρασίας γίνεται αισθητή τις χειμωνιάτικες ημέρες με ήλιο. Όταν φυσά και κάνει κρύο, το νερό θα σας φανεί ζεστό κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, το σώμα έχει συνηθίσει την εξωτερική θερμοκρασία, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά από αυτήν του νερού. Ο χρόνος παραμονής κανονικά κυμαίνεται στη μισή ώρα. Δεν είναι καλό να μένεις παραπάνω.
Το κρύο δημιουργεί στρες στον οργανισμό. Το ίδιο και η άσκηση. Ο συνδυασμός τους που φτάνει στην υπερβολή, στρεσάρει επικίνδυνα τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει να μένουμε στο νερό μέχρι να λαχανιάσουμε, δεν πρέπει να μένει κανείς στάσιμος στο κρύο, είναι πολύ σημαντικό να σκουπιστεί βγαίνοντας και να προφυλαχτεί από το κρύο, και φυσικά ποτέ μα ποτέ δεν κολυμπάμε αφού έχουμε φάει, ειδικά τώρα τον χειμώνα.
Αναμφισβήτητα είναι πολλά τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, όπως βέβαια και κάθε άσκησης . Πρέπει όμως να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρική εξέταση, καθώς και περιοδική ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.
Η κολύμβηση ως άσκηση –χειμώνα καλοκαίρι– αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό. Η εναλλαγή ζεστού και κρύου κάνει πολύ καλό στον οργανισμό, εφόσον βέβαια έχουμε την συγκατάθεση γιατρού. Είναι δεδομένο ότι η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Γι αυτό αν σας καλέσει κάποιος φίλος που συνηθίζει να κόβει τη βασιλόπιτα στην παραλία με τους χειμερινούς κολυμβητές, να μην αρνηθείτε!
Πηγή: diatrofi.gr