Διατροφή Ενημέρωση

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό γεύμα θεωρείται από τους περισσότερους γιατρούς υγιεινό και ωφέλιμο για την καρδιά, όμως μια νέα καναδική μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει πως ακόμη και το λίγο αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία που αφορούσαν συνολικά σε 114.970 άντρες και γυναίκες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία και η Τουρκία.

Διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ κινδυνεύουν έως και κατά 24% λιγότερο να πάθουν έμφραγμα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Οι πρώτοι αντιμετωπίζουν, ωστόσο, αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet δείχνει ότι όσοι ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αλκοόλ –14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για τις γυναίκες και 21 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για τους άντρες– είναι πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον όρο «τρέχων καταναλωτής» ως μια γενική περιγραφή που περιλαμβάνει τόσο αυτούς που πίνουν αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα όσο και αυτούς που πίνουν αρκετά αλκοολούχα ποτά κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τρία έτη και διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν λιγότερο ή περισσότερο αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατά το διάστημα αυτό έμφραγμα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Ωστόσο, αντιμετώπιζαν κατά 51% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών, καρκίνο του ήπατος και καρκίνο του στομάχου.

Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης αντιμετωπίζουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη καταλήγει πως το αλκοόλ δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, οπότε πρέπει να εφαρμοστούν συντονισμένες στρατηγικές με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης από το ευρύ κοινό.


Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial