Πρόσφατο ήταν το θέμα που δημοσιεύτηκε στις ειδήσεις όπου «Διαιτολόγος» γνωστή στα τηλεοπτικά κανάλια χορηγούσε δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος του πελάτη ή βάση κάποιας άλλης εξέτασης αίματος που στηρίζεται στις τροφές που προκαλούν αλλεργία.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων τα οποία εξαρτώνται από την ομάδα αίματος μας. Κατά πόσο όμως μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια διατροφή για όλη μας την ζωή και πόσο ασφαλής είναι για την διατήρηση της υγείας μας;
Η θεωρία αυτή βασίζετε στην ύπαρξη των λεκτινών, ουσίες που εμφανίζουν ειδική δράση όταν έλθουν σε επαφή με αίμα μιας συγκεκριμένης ομάδας. Έτσι όταν φάμε μια τροφή που περιέχει λεκτίνες ασύμβατες με το αντιγόνο της ομάδας αίματος μας , οι λεκτίνες βάζουν στόχο τους ένα όργανο ή σύστημα του σώματος και αρχίζουν να συγκολλούν τα αιμοσφαίρια αυτής της περιοχής. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό των τροφών, με αποτέλεσμα 1ον να μην καίγονται αποτελεσματικά οι θερμίδες που μας δίνουν ενέργεια, 2ον να επεμβαίνουν στην πεπτική διαδικασία, να διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία προκαλώντας κατακράτηση υγρών και να προκαλούν διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλα προβλήματα.
Έτσι μερικές από τις τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγουν οι διάφορες ομάδες αίματος προκειμένου να χάσουν βάρος είναι οι εξής:
ομάδα αίματος Ο | σιτάρι, ψωμί
ορισμένα όσπρια (φακές, φασόλια) αυγά γαλακτοκομικά |
ομάδα αίματος Α | Κρέας
γαλακτοκομικά |
ομάδα αίματος Β | Φακές
Σιτάρι |
ομάδα αίματος ΑΒ | Κρέας
το σιτάρι |
Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα που θα έπρεπε να αποφεύγουν τα άτομα με διαφορετικές ομάδες αίματος για να χάσουν βάρος.
Μια τέτοια διατροφή έκτος του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Είναι γνωστό ότι για να μπορέσει μια γυναίκα να διατηρήσει την οστική της μάζα σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγει την οστεοπόρωση θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον δύο μερίδες ασβεστίου καθημερινά. Με βάση όμως την παραπάνω θεωρία τα γαλακτοκομικά απαγορεύονται για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο και Α. Έτσι τα άτομα αυτά για να χάσουν βάρος θα πρέπει να πάθουν οστεοπόρωση, γιατί είναι ευνόητο ότι δεν μπορούν για μια ζωή να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Επίσης τα άτομα με ομάδα αίματος Α καθώς και αυτά με ΑΒ θα πρέπει να αποφεύγουν και το κρέας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα άτομο έχει αναιμία και μεγάλη ποσότητα αιμικού σιδήρου, που είναι η μορφή εκείνη του σιδήρου που απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό, βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα; Παρατηρούμε δηλαδή ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες ή παθήσεις του κάθε ατόμου.
Μια ακόμα παρατήρηση για αυτή την κλινικά αστήρικτη μέθοδο αδυνατίσματος. Υπάρχουν άνθρωποι που σύμφωνα με αυτή την μέθοδο δεν μπορούν να φάνε όσπρια γιατί οι λεκτίνες που περιέχουν θα τους προκαλέσουν πρόβλημα. Μύθος. Οι λεκτίνες αποδεδειγμένα μειώνονται δραστικά με το βράσιμο και την αλλαγή του νερού.
Υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο διατροφικό τους πλάνο για λόγους γεωγραφικούς (ζουν σε άνυνδρες περιοχές ή σε περιοχές που δεν καλλιεργούνται εύκολα), θρησκευτικούς ή και οικονομικούς. Για παράδειγμα υποσιτισμένοι πληθυσμοί σιτίζονται κύρια με σιτάρι ή χυλό δημητριακών. Αν ίσχυαν οι θεωρίες των τροφικών αλλεργιών ή της διατροφής με βάση την ομάδα αίματος τότε θα βρίσκαμε άτομα με ασυμβατότητα μεταξύ τροφής και ομάδας αίματος που θα ήταν παχύσαρκα.
Άλλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ένα άτομο που έχει αναιμία, άλλες ένα άτομο με υπόταση, με υπερλιπιδαιμία, με σακχαρώδη διαβήτη, ή συνδυασμούς των παραπάνω, αλλά ακόμα και ένας υγιείς άνθρωπος αν εφαρμόσει μια τέτοια διατροφή δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται από την διατροφή του ορισμένες ομάδες τροφίμων. Είναι εξακριβωμένο ότι εφαρμόζοντας μια διατροφή όπου ορισμένα τρόφιμα απαγορεύονται και ορισμένα επιτρέπονται θα έχουμε απώλεια βάρους; Ας πάρουμε για παράδειγμα την διατροφή που θα έπρεπε να εφαρμόσουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποκλείσουν από την διατροφή τους όπως είπαμε τα κρέατα ,τα γαλακτοκομικά κ.α. Αν καταναλώνουν σε ανεξέλεγκτες ποσότητες τα τρόφιμα που επιτρέπεται για την ομάδα αίματος τους θα χάσουν βάρος; Η απάντηση είναι όχι γιατί δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνεις περισσότερες ή και ίσες θερμίδες με αυτές που έχεις ανάγκη και να χάνεις βάρος.
Έτσι το πιο σωστό είναι να εφαρμόζεις μια σωστή διατροφή εξισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες ώστε να παραμείνεις υγιείς, να χάσεις το περιττό σου λίπος και κυρίως να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες ,για να διατηρήσεις το βάρος σου μετά την απώλεια των περιττών σου κιλών.
Δεν υπάρχει καμία κλινική απόδειξη για την μέθοδο αυτή. Οι εμπνευστές της πήραν ένα κομμάτι της βιοχημείας και διαστρεβλώθηκε όσο γίνεται. Αν ίσχυε αυτό τότε θα είχε εξαφανισθεί το ανθρώπινο είδος. Με τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών θα έπρεπε να τρώνε και διαφορετικά φαγητά. Είναι απάτες συγκεκριμένων ανθρώπων για να βγάζουν χρήματα. Γίνονται εξετάσεις αίματος που δεν γνωρίζει κανείς που πάνε.
Οποιοδήποτε διαιτολόγιο προτείνεται εμπίπτει στην παράβαση του νόμου που θέλει να δίνεται μόνο από εξειδικευμένο πτυχιούχο επιστήμονα διαιτολόγο. Τις μεθόδους αυτές δεν εφαρμόζονται από πτυχιούχους επιστήμονες που έχουν αναγνωρισθεί από την πολιτεία. Τα διαιτολόγια αυτά δίνονται από αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας. Όλοι αυτοί κάνουν μία διαφήμιση χωρίς να φέρουν καμία βιβλιογραφία και καμία επιστημονική τεκμηρίωση
Οι άνθρωποι που δεν χάνουν εύκολα βάρος θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξουν τυχόν προβλήματα όπως
- Λειτουργία θυρεοειδούς
- Ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών
- Πιθανή εμφάνιση αναιμίας
- Έλεγχος του ζαχάρου στο αίμα
Η χρησιμοποίηση διαιτολογίων που στηρίζονται σε αυτή τη μεθοδολογία, είναι αντίθετη στους κανόνες δεοντολογίας των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καθώς και όλη η επιστημονική κοινότητα κατακρίνει αυτή τη μεθοδολογία, διότι ο Διαιτολόγος σαν βασικό γνώμονα πρέπει να έχει την προάσπιση την υγείας των πελατών.
Τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση την ομάδα αίματος ή την τροφική δυσανεξία έχουν την ίδια επιστημονική βαρύτητα με τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση το ζώδιο, δηλαδή είναι ΑΠΑΤΗ.
Πηγή: www.diatrofi.gr