Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές, ενώ η επίτευξη του στόχου απαιτεί πειθαρχία, καθώς οι δυσκολίες είναι αρκετές. Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες στη λήψη της απόφασης της διακοπής του καπνίσματος είναι ο φόβος πρόσληψης βάρους.
Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα αναφορικά με τη συσχέτιση της διακοπής του καπνίσματος και την πρόσληψη βάρους;
Η πρόσληψη βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι το δεδομένο, αν και όταν υπάρχει, ο μέσος όρος είναι 4-5 κιλά. Από μελέτες έχει φανεί ότι μόνο 10% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν πάνω από 12-14 κιλά.
Οι αιτίες πρόσληψης βάρους ποικίλουν, αλλά οι σημαντικότερες εξαυτών φαίνεται να είναι οι εξής:
- Αυξημένο αίσθημα πείνας, το οποίο όμως εξομαλύνεται μετά από λίγες ημέρες
- Αύξηση πρόσληψης σνακ (συνήθως πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά) και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Μείωση των ημερήσιων καύσεων, καθώς κάθε τσιγάρο που κάνει ένας καπνιστής, λόγω της νικοτίνης που περιέχει, προκαλεί μικρή αύξηση των καύσεων. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος λοιπόν, ο οργανισμός καίει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες.
Πώς είναι δυνατή η συντήρηση του βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος;
Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η εφαρμογή ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις. Η φυσική δραστηριότητα, αφενός μεν αποτρέπει την πρόσληψη τροφής, αφετέρου βοηθά στην αύξηση των καύσεων.
Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής πρέπει να περιέχει πολλά μικρά συχνά γεύματα χαμηλών θερμίδων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κράκερς σικάλεως), έτσι ώστε να διατηρούνται και αποσχολημένα το μυαλό και τα χέρια. Αποφύγετε τα μεγάλα θερμιδοβόρα γεύματα, καθώς επίσης και την κατανάλωση αλκοόλ, που τείνει να αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μεγάλο στόχο για κάθε καπνιστή και η επιτυχία εξασφαλίζει υγεία και ευεξία. Συνεπώς, ακόμα και μικρή πρόσληψη βάρους να υπάρξει, όταν κάποιος απαλλάσσεται από το βραχνά του καπνίσματος, έχει όλο το χρόνο να χάσει το βάρος που προσέλαβε στην προσπάθειά του.
Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.iatronet.gr