Ευεξία Υγεία

Τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει παρενέργειες ή όχι;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοπαρουσιάστηκε στην αγορά ως η υγιεινή εναλλακτική οδός απέναντι στο παραδοσιακό τσιγάρο. Είναι ακίνδυνο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται από πολλούς πιο ακίνδυνο σε αντίθεση με το συμβατικό τσιγάρο. Για ανθρώπους που καπνίζουν πολύ και δεν καταφέρνουν να το κόψουν αποτελεί εναλλακτική λύση. Μένει να αποδειχθεί αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο ακίνδυνο όσο υποστηρίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιτίθεται κατά της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους. Παράλληλα προτρέπει, να απαγορευθεί το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοπαρουσιάστηκε στην αγορά ως η υγιεινή εναλλακτική οδός απέναντι στο παραδοσιακό τσιγάρο, λόγω της απουσίας των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία ουσιών.

Παρά το γεγονός όμως ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απουσιάζουν ουσίες όπως η πίσσα και η νικοτίνη, ειδικοί εκτιμούν ότι και τα αρωματικά υποκατάστατα που αυτό διαθέτει δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και οι έλεγχοι που διενεργούνται για την καταλληλόλητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι επαρκείς.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδίως για τα αγέννητα βρέφη. Η εισπνοή των ουσιών που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των κυοφορούμενων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τρία μέρη: από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, από ανταλλακτικές αμπούλες υγρών αρωματικών υποκατάστατων καπνού και από το κυρίως τμήμα του, όπου το υγρό μετατρέπεται σε ατμούς. Αυτούς τους αρωματικούς ατμούς εισπνέει τελικά ο καπνιστής, οι οποίοι «μιμούνται», τρόπον τινά, τη νικοτίνη και τη δράση της. Αυτοί ακριβώς οι αρωματικοί ατμοί, θεωρούνται από τον ΠΟΥ ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στην εύθραυστη υγεία των βρεφών.

Πέρα όμως από τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, -οι οποίοι μένει να διερευνηθούν περαιτέρω από την επιστήμη-, αμφίβολη θεωρείται και η αποτελεσματικότητά του ως προς την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Κατά τον ΠΟΥ πάντως, είναι γεγονός ότι, παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις για το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

 


 

Πηγή: www.iatronet.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial