Το χρόνιο στρες φθείρει και καταπονεί τον οργανισμό μας και μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακής νόσου. Σε περιόδους έντονου άγχους επιβαρύνεται τόσο η σωματική όσο και η πνευματική μας υγεία καθώς εκτός από τις παθολογικές καταστάσεις το στρες ευθύνεται και για πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά μας όπως θυμός, θλίψη, υπερδιέγερση, ψυχαναγκαστικές ιδέες, απάθεια κ.α.
Πολλοί άνθρωποι όταν αισθάνονται πιεσμένοι στρέφονται προς το φαγητό για να καταπολεμήσουν το άγχος θεωρώντας ότι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο η ποιότητα, η ποσότητα αλλά και το είδος του φαγητού που καταναλώνουν δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πιεσμένοι και θα στραφείτε προς το φαγητό μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα απλά και χρήσιμα βήματα για να αντιμετωπίσετε την υπερφαγία:
- Όταν θα πάτε στο σουπερ μάρκετ φροντίστε να μην αγοράσετε «δελεαστικά» τρόφιμα. Αν δεν είναι στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σας, οι πιθανότητες να βγείτε και να πάτε να τα αγοράσετε είναι ελάχιστες. Όταν δεν τα βλέπετε και δε σας προκαλούν τότε είναι έξω και από το μυαλό σας.
- Κάντε άλλες δραστηριότητες πέραν του φαγητού. Όταν θα θελήσετε να φάτε στρέψτε την προσοχή σας και το μυαλό σας σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Πηγαίνετε μια βόλτα, διαβάστε, ακούστε μουσική, μιλήστε με έναν φίλο στο τηλέφωνο, παίξτε, αν έχετε, με το κατοικίδιό σας, καθαρίστε το σπίτι, δείτε παλιές φωτογραφίες. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να αποσπάσετε την προσοχή σας. Συνειδητοποιείστε ότι με το να φάτε δεν λύνονται τα προβλήματα παρά μόνο παροδικά!
- Αντιμετωπίστε την υπερφαγία προφορικά. Τη στιγμή που θα συμβεί, τη στιγμή που θα πιάσετε τον εαυτό σας να παίρνει ένα πακέτο μπισκότα ή ένα σακουλάκι πατατάκια, περιγράψτε γιατί το κάνετε αυτό και πως θα βοηθήσει την κατάστασή σας μονολογώντας ή μιλώντας στον σύντροφο ή σε κάποιον φίλο σας. Η προφορική «εξομολόγηση» μπορεί να σας κόψει τη διάθεση.
- Να έχετε κατά νου: Δώστε προσοχή στις ενδείξεις που δίνει το σώμα, στο αίσθημα της πληρότητας και της πείνας. Η απόφαση πότε θα φάτε και πότε θα σταματήσετε να τρώτε πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα φυσικά συναισθήματα και όχι στη συναισθηματική σας κατάσταση. Να τρώτε μόνο όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Αποφύγετε την υπερφαγία.
Η κλίμακα της πείνας
Η παρακάτω κλίμακα μας βοηθά να καταλάβουμε το βαθμό της πείνας μας.
Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε πεινασμένοι, βαθμολογείστε την πείνα σας σε μια κλίμακα από 0 έως 10 (0 πολύ πεινασμένος και 10 χορτάτος). Η βαθμολογία 5 έως 6 σημαίνει ότι δεν είστε πολύ πεινασμένος ή υπερβολικά χορτάτος. Εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε να φάτε αλλά είστε στο επίπεδο 6, τότε σταματήστε και αξιολογήστε αν πρέπει να φάτε. Αναρωτηθείτε αν θα φάτε γιατί πραγματικά πεινάτε ή είστε συναισθηματικά φορτισμένοι.
Πηγή: www.healthnet.gr