Διατροφή Ενημέρωση

Καφές με άδειο στομάχι: Γιατί πρέπει να τον αποφεύγετε

Αν ανήκετε σε αυτούς που μετά το πρωινό ξύπνημα αρκούνται σε μία κούπα καφέ, είναι καιρός να πληροφορηθείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στην υγεία σας.

Μπορεί ο καφές να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αθλητική απόδοση, πίνοντας όμως καφέ με άδειο στομάχι ή αντικαθιστώντας το πρωινό μόνο με καφέ, στερείτε από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Μπορεί δηλαδή να πάρετε προσωρινά την ενέργεια που θέλετε, αυτή όμως θα εξαφανιστεί απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση του καφέ.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές δεν περιέχει θερμίδες, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες (σ.σ. ο σκέτος καφές) που θα βοηθήσουν το σώμα να επιτελέσει τις λειτουργίες του.

Επιπλέον, αν πίνετε μόνο καφέ για πρωινό, ίσως παρατηρήσετε ότι είστε οξύθυμοι στη μέση της ημέρας. Πολύ λογικό, αφού το σώμα σας δεν έχει λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να κρατήσει σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε ή πριν πιείτε τον καφέ σας, προσπαθείστε να φάτε κάτι ώστε να κρατάτε το σάκχαρό σας σε σταθερά επίπεδα.

Αύξηση βάρους

Μια άλλη σημαντική επίπτωση του να πίνει κανείς καφέ με άδειο στομάχι είναι η αύξηση των πιθανοτήτων να πάρει βάρος.

Ειδικά αυτοί που θεωρούν ότι αντικαθιστώντας το πρωινό με καφέ, καταστέλλουν την όρεξή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι διαταράσσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να επιθυμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Προβλήματα στο στομάχι

Τα αντιοξειδωτικά τέλος, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ο καφές σχετίζονται με ένα τύπο οξέος (chlorine genic acid) που βρίσκεται και σε πολλά φρούτα.

Ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Το υδροχλωρικό οξύ διασπά τις τροφές στο στομάχι. Όταν όμως το στομάχι είναι άδειο είναι πιθανό η κατανάλωση καφέ να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και εμετό.

 


 

Πηγή: onmed.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial