Ένα παραδοσιακό γλυκό με κυδώνια για τις αρχές του μελαγχολικού φθινοπώρου (Οκτώβρης, Νοέμβρης) .
Με ό,τι έχουμε βγάλει κατά το καθάρισμα των κυδωνιών μπορούμε να φτιάξουμε κυδώνι πελτέ.
Μερίδες: 20-25
Χρόνος προετοιμασίας: 2 hours
Χρόνος μαγειρέματος: 2 hours
Συνολικός χρόνος: 4 ώρες + 30 λεπτά
Συστατικά:
- 15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαριά στο χέρι και αρωματικά
- 1 κιλό ζάχαρ
- 2 λοβούς βανίλιας
- 1 κλαράκι αρμπαρόριζα
Οδηγίες:
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια.
- Βάζουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C , για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
- Αλέθουμε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός. Για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχει περάσει κανένα σκληρό κομματάκι μέσα στο κυδωνόπαστο, περνάμε τα ψημένα φρούτα από σίτα. Όμως θέλει υπομονή και δυνατό χέρι.
- Μετράμε τον πολτό σε ποτήρια και τον βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μια ώρα να λιώσει η ζάχαρη.
- Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη.
- Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες την αρμπαρόριζα και αρχίζουμε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μείγμα στον πάτο.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μείγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αν θέλουμε, σ’ αυτό το σημείο, προσθέτουμε ασπρισμένα αμύγδαλα και αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
- Λαδώνουμε ελαφρά, μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίσουμε με το μείγμα. Έτσι θαφτιάξουμε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί.
- Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξουμε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.
- Αφήνουμε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρουμε.
- Τυλίγουμε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάμε μακριά από ζέστη και το φως όλο το χειμώνα.
Πηγή: gourmed.gr