Ακολουθούν μερικοί μύθοι για τη γυμναστική που θα πρέπει να εξετάσετε πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τα σημαντικά οφέλη της.
Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη σχεδόν από κάθε άποψη, αλλά υπάρχουν πολλοί μύθοι που έχουν επικρατήσει και δημιουργούν σύγχυση για διάφορα θέματα. Ας τους καταρρίψουμε!
Μύθος 1: Όσον αφορά στις ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι γυναίκες θα πρέπει να ασκούνται διαφορετικά από τους άνδρες.
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να εκπαιδεύονται διαφορετικά όσον αφορά στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να κάνουν ασκήσεις με βάρη, όπως και οι άνδρες. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι οι μύες σταθεροποιούν τις αρθρώσεις και θα πρέπει να είναι δυνατοί, όπως και οι κύριοι μύες που εργάζονται σε μια άσκηση. Αν οι γυναίκες εκτελούν μόνο τις ασκήσεις σε μηχανήματα, οι πιθανότητες να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους, είναι μεγαλύτερη. Οι γυναίκες, ωστόσο, χρειάζεται να μειώνουν την ένταση της προπόνησής τους κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους, καθώς οι μύες στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους μπορεί να αποδυναμώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό.
Μύθος 2: Σηκώστε πιο ελαφρά βάρη για να κάνετε τους μυς να ξεχωρίζουν και να είναι πιο λεπτοί
Πραγματικότητα: Οι μύες αντιδρούν καλύτερα στα περισσότερα βάρη. Όταν κάποιος σηκώνει πολλά βάρη με αρκετή ένταση, δημιουργεί μικροσκοπική φθορά των μυών. Όταν οι μύες επανακάμπτουν πιο μετά, γίνονται τελικά πιο σφιχτοί και πιο δυνατοί. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην κοινή αντίληψη ότι τα πιο ελαφρά βάρη, κάνουν τους μυς πιο καλοσχηματισμένους. Για καλύτερα αποτελέσματα και για τη μείωση του σωματικού λίπους, συνδυάστε την προπόνηση με βάρη, με καλή και ισορροπημένη διατροφή και 3-4 φορές την εβδομάδα της καρδιοαναπνευστική άσκηση.
Μύθος 3: Η αλλαγή στην προπόνηση δεν είναι αναγκαία
Πραγματικότητα: Το σώμα προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε άσκηση ρουτίνας σε 4-6 εβδομάδες. Προκειμένου να περάσετε στο επόμενο επίπεδο και να κάνετε το σώμα σας πιο δυνατό, είναι σημαντικό να αλλάζετε τουλάχιστον κάθε 4-6 εβδομάδες. Αυξήστε τα σετ των ασκήσεων, το χρόνο μεταξύ των σετ, ή τον αριθμό των επαναλήψεων, την ποικιλία στις ασκήσεις ενδυνάμωσης και στις καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, προκειμένου να έχετε αποτελέσματα. Εξάλλου, η αλλαγή στη ρουτίνα εμποδίζει τη πλήξη και συνεπώς σας παρακινεί να γυμναστείτε με περισσότερη όρεξη.
Μύθος 4: Τα λεπτά άτομα δεν πρέπει να γυμνάζονται
Πραγματικότητα: Λεπτό και γυμνασμένο σώμα δεν είναι το ίδιο. Μπορεί να είστε λεπτοί, αλλά όχι απαραίτητα γυμνασμένοι. Είναι σημαντικό για όλους να γυμνάζονται –είτε είναι λεπτοί, είτε έχουν παραπανίσια κιλά- καθώς η άσκηση δυναμώνει τους μυς, τις αρθρώσεις, την καρδιά και άλλα όργανα. Η καθιστική ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πλάτη και το λαιμό, εξαιτίας της έλλειψης άσκησης και της κακής στάσης του σώματος. Αν και κάθε άτομο μπορεί να χρειάζεται διαφορετικού είδους προπόνηση, η άσκηση είναι αναγκαία για όλους.
Μύθος 5: Αν δεν πονάμε μετά από κάθε προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης, σημαίνει ότι δεν έχουμε ασκηθεί σωστά
Πραγματικότητα: Δεν επιτρέπεται να πονάμε μετά από την άσκηση, αλλά είναι θεμιτό να νιώθουμε ένα «πιάσιμο». Επίσης, κάποιες μέρες μπορεί να νιώθετε περισσότερο ευαίσθητοι από άλλες. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι διαφορετικές κινήσεις των ασκήσεων, η άρση βαρών ή η περίοδος που έχει περάσει από τότε που κάνατε την ίδια άσκηση. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να νιώθετε πόνο.
Μύθος 6: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο θα κερδίζουμε λίπος
Πραγματικότητα: Το να παίρνετε βάρος όσο μεγαλώνετε, είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αδράνειας και της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Οι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην καρέκλα και οι περισσότεροι σταματούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες όταν μεγαλώνουν. Επίσης μπορεί να τρώνε περισσότερο φαγητό, ή πιο απρόσεκτα, να αφήνουν μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων ή και να παραλείπουν γεύματα. Πράγματι, μετά την ηλικία των 30, τείνουμε να χάνουμε 5-7% της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας κάθε δεκαετία. Έτσι, χρειαζόμαστε περισσότερη δραστηριότητα και να τρώμε πιο προσεκτικά, για να διατηρήσουμε το μεταβολικό ρυθμό μας.
Μύθος 7: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να θεραπευτεί ο πόνος στην πλάτη
Πραγματικότητα: Ναι! Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να θεραπευτεί ο πόνος στην πλάτη, ωστόσο, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. Όταν ο πόνος είναι μυϊκός, η γιόγκα θα βοηθήσει πράγματι μέσω του τεντώματος των πιασμένων μυών και της ενδυνάμωσης των αδύναμων μυών. Ωστόσο ένας καλός προπονητής γιόγκα θα πρέπει να ελέγξει ποιοι μύες είναι αδύναμοι και ποιοι πιασμένοι. Αν η αιτία του πόνου δεν είναι γνωστή, το άτομο μπορεί να έχει επιπλοκές ή τραυματισμούς.
Μύθος 8: Χάστε βάρος πριν ξεκινήσετε προπόνηση με βάρη, αλλιώς θα «φουσκώσετε»
Πραγματικότητα: Λάθος. Οι ασκήσεις με βάρη είναι ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνετε αν είστε υπέρβαροι. Εάν έπρεπε να επιλέξετε μόνο ένα είδος άσκησης, η προπόνηση με βάρη θα ήταν το πιο κατάλληλο. Κι αυτό επειδή επιταχύνουν το μεταβολισμό. Όσο λιγότερους μυς έχετε, τόσο πιο αργός ο μεταβολισμός σας και αντίστροφα. Τα άτομα με παραπανίσια κιλά, έχουν περισσότερο λίπος και λιγότερους μυς, γεγονός που οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού τους. Η προπόνηση με βάρη θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε και να είστε πιο λεπτοί.
Μύθος 9: Ο περιορισμός των γευμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε βάρος
Πραγματικότητα: Λάθος. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούμε περισσότερα προβλήματα. Όταν παραλείπουμε γεύματα, το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος ως προστατευτικό μέτρο και ταυτόχρονα μειώνει τα ένζυμα για την καύση λίπους. Έτσι, με τον καιρό, κερδίζουμε περισσότερο βάρος. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος είναι να τρώμε 5-6 μικρά γεύματα την ημέρα, να τρώμε αργά, να μασάμε την τροφή μας καλά και να πίνουμε άφθονο νερό.
Μύθος 10: Όσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο το καλύτερο
Πραγματικότητα: Η άσκηση είναι ωφέλιμη για όλους. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση δεν προτείνεται. Πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου και άτομα που τους αρέσει το γυμναστήριο, πιστεύουν τον παραπάνω μύθο και πληρώνουν το τίμημα με τραυματισμούς, ασθένειες και κατάθλιψη. Για να κερδίσετε από την άσκηση, πρέπει να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ γυμναστικής και ανάπαυσης.
Όσο πιο γρήγορα μάθετε την αλήθεια για την άσκηση, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχετε τους στόχους σας.
Πηγή: www.clickaatlife.gr