Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μια νόσο που εξελίσσεται προοδευτικά και σχετίζεται κυρίως με το κάπνισμα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Γνωστή παλαιότερα και ως «νόσος των καπνιστών», η ασθένεια αυτή περιλαμβάνει το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα, με χαρακτηριστικό της την μειωμένη ροή του αέρα στους αεραγωγούς, που τελικά επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική αναπνοή.
Εκτιμάται ότι 210 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ και υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει την τρίτη αιτία θνητότητας έως το 2020. Γι’ αυτό και στις εργασίες του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα (5-8/11/2014), η ΧΑΠ ήταν από τα βασικά ζητήματα που αναπτύχθηκαν.
Οι ασθενείς με ΧΑΠ υποφέρουν από συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή πτυέλων και το σφίξιμο στο στήθος, που επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θεραπεία της ΧΑΠ πρέπει να είναι εξατομικευμένη με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε ασθενή. Η διακοπή του καπνίσματος συνιστά το πρώτο βήμα της θεραπείας.
Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πια πολλές και αρκετά αποτελεσματικές. Υπάρχουν πλέον νέα φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στη σωστή αγωγή των ασθενών και ταυτόχρονα είναι περισσότερο οικονομικά από τα παλαιότερα. Κι αυτό γιατί ο ασθενής μπορεί να τα λαμβάνει μία ή δύο φορές την ημέρα και να έχει αποτέλεσμα παρόμοιο ή καλύτερο με αυτό που παλαιότερα είχε με 3 και 4 δόσεις ημερησίως.
Μεταξύ αυτών, κυκλοφόρησε πρόσφατα το Βρωμιούχο Ακλιδίνιο που αναστέλλει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών. Ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα και λόγω της χορήγησής του δύο φορές την ημέρα, παρέχει καλύτερη βρογχοδιαστολή κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, εμφανίζοντας λιγότερες αντιχολινεργικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως π.χ.ξηροστομία.
Στην αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος συμβάλει σημαντικά και η νέα συσκευή εισπνοών με την οποία χορηγείται. Είναι μία πρωτοποριακή προγεμισμένη και εύκολη στη χρήση συσκευή, που διαθέτει ηχητικό και οπτικό σήμα ώστε να ενημερώνεται ο ασθενής για τη σωστή λήψη της δόσης.
Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι παρέχουν στους γιατρούς μια σειρά από διαθέσιμες επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον Έλληνα ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ.
Πηγή: www.onmed.gr/