Ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.
Όπως έδειξε η έρευνα, είτε κόψει κανείς το βούτυρο, το μπέικον και τις κρέμες γάλακτος, είτε το ψωμί και τα μακαρόνια, βάρος θα χάσει, αφού θα τρώει λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο όταν κόβει τα λιπαρά, χάνει περισσότερο σωματικό λίπος – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι σημαίνει πως δύσκολα θα ξαναπάρει τα χαμένα κιλά.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», συμμετείχαν 19 παχύσαρκοι εθελοντές, οι οποίοι αρχικά κατανάλωναν 2.700 θερμίδες την ημέρα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν επί 2 εβδομάδες διαιτολόγια που μείωναν τις θερμίδες αυτές κατά το ένα τρίτο, άλλοτε μέσω της μείωσης των υδατανθράκων και άλλοτε μέσω του περιορισμού των λιπαρών.
Έπειτα από 6 ημέρες δίαιτας, οι εθελοντές που είχαν μειώσει τα λιπαρά είχαν χάσει κατά μέσον όρο 463 γραμμάρια σωματικού λίπους, ποσότητα που είναι κατά80% περισσότερη απ’ ό,τι σε όσους είχαν κόψει τους υδατάνθρακες (η μέση μείωση του σωματικού λίπους σε αυτούς ήταν 245 γραμμάρια).
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «και τα δύο είδη δίαιτας είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, αλλά με την μείωση των λιπαρών μειώνεται περισσότερο το σωματικό λίπος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Χαλ, από το Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.
Η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα, διότι η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κλειδί για μακροχρόνιοαδυνάτισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Και αυτό, διότι σημαίνει αύξηση της αναλογίας άπαχου μυϊκού ιστού στο σώμα – και ο μυϊκός ιστός κάνει περισσότερες καύσεις απ’ όσες το λίπος. Έτσι, δύσκολα παίρνει κανείς τα κιλά που έχασε.
Αντιθέτως, όταν κάποιος χάνει άπαχο μυϊκό ιστό, το σωματικό του λίπος αυξάνεται και οι καύσεις του είναι λιγότερες με συνέπεια, όταν σταματήσει τη δίαιτα, να πάρει γρήγορα τα κιλά που έχασε.
Πηγή: www.taxydromos.gr/