Νόστιμο και πλούσιο ριζότο με την κολοκύθα να δίνει τον τόνο στην εικόνα και τη γεύση
Μερίδες: 6
Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 60 λεπτά
Συστατικά:
- 2 πράσα, το άσπρο τους και 2,5 εκ. από το πράσινο μέρος, καλά πλυμένα και κομμένα σε
- λεπτές φέτες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1-3 κ.γλ. χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 750 γρ. κολοκύθα κόκκινη (ή πολτό από πράσινο μεγάλο κολοκύθι), ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, κομμένη σε κύβους του 1 εκ.
- ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
- 3 φλ. ζωμό κότας, χωρίς λίπος ή νερό (ή περισσότερο)
- 1½ φλ. ρύζι Arborio ή Θράκης “”Μυλέλια””
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε
- 2/3 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
- 2/3 φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Οδηγίες:
- Σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, το σκόρδο και την κολοκύθα. Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί, για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μερικές φορές.
- Προσθέτουμε περίπου ½ φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κολοκύθα να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.(Μέχρι αυτό το σημείο το φαγητό μπορεί να έχει ετοιμαστεί αρκετές ώρες νωρίτερα).
- Είκοσι λεπτά περίπου πριν σερβίρουμε, βάζουμε το ζωμό σε κατσαρόλα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα της κολοκύθας και, καθώς αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθεί όλο.
- Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι περίπου από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας ανά ½ φλιτζάνι ζωμό καθώς απορροφάται από το ρύζι.
- Μετά από 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε το ρύζι, που πρέπει να είναι al dente.
- Βάζουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι.
- Βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύοντας καλά.
- Σερβίρουμε το ριζότο σε ζεσταμένα πιάτα της σούπας, πασπαλισμένο με το κόλιανδρο.
Tips
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 2/3 φλιτζανιού ρύζι και 2/3 φλιτζανιού χοντρό πλιγούρι και να τα μαγειρέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το πλιγούρι προσθέτει μια ιδιαίτερη υφή στο ριζότο.
Πηγή: gourmed.gr