Διατροφή Ενημέρωση

Οικονομική κρίση και διατροφή: πώς μπορούμε να αποφύγουμε το διατροφικό «κούρεμα»

Σήμερα τα δεδομένα στη ζωή των περισσότερων Ελλήνων έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, φαίνεται πως έχει επηρεάσει ποσοτικά και ποιοτικά τη διατροφή. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η οικονομική κρίση να μας αδυνατίσει, τελικά μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πράγματι, οι συμπεριφορές ποικίλουν: ορισμένοι έχουν περιορίσει τις εξόδους για φαγητό και έχουν επιστρέψει στη συνήθεια του σπιτικού φαγητού, ενώ άλλοι έχουν αυξήσει τις επισκέψεις τους στα ταχυφαγεία. Επίσης, σε μια εποχή που ο οικονομικός προϋπολογισμός μικραίνει και με μια τάση μείωσης των εξόδων, κάποιοι επιλέγουν πιο φθηνά τρόφιμα, κάποιοι κάνουν περικοπές σε τρόφιμα όχι και τόσο απαραίτητα, και κάποιοι βγάζουν από το καλάθι τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Ακριβώς επειδή η διατροφή είναι ένας προσδιοριστής της υγείας, η οικονομική κρίση… βλάπτει και τη διατροφή και την υγεία μας! Ωστόσο υπάρχουν λύσεις και προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας για να αντισταθούμε.

Ψωνίστε με λίστα

Ένας τρόπος για να ελέγξουμε καλύτερα το τι θα αγοράσουμε είναι με το να έχουμε προαποφασίσει τα φαγητά της εβδομάδας. Κάνοντας μια καταγραφή με τα απαραίτητα γλιτώνουμε περιττά έξοδα, γιατί δεν παρασυρόμαστε από τα ράφια και δεν πετάμε φαγητό.

Ανακυκλώστε φαγητό

Ακόμα και αν περισσέψει φαγητό δεν το πετάμε, αλλά το συμπληρώνουμε με κάτι άλλο και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα. Έτσι π.χ. το βραστό κοτόπουλο μπορεί να γίνει μια γευστική κοτόπιτα ή οι φακές να γίνουν φακόρυζο.

Αντικαταστήστε σωστά το κρέας

Μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το κρέας, τρώγοντας πιο πολλά όσπρια και δημητριακά σε συνδυασμό π.χ. φακόρυζο, ρεβυθόρυζο, ρεβύθια με μανέστρα, φασολάδα με κοφτό μακαρονάκι κ.ά. Η σωστή αναλογία είναι 2/3 δημητριακά και 1/3 όσπρια. Τα όσπρια αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, είναι ντόπια και φθηνά προϊόντα που προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού. Σε συνδυασμό δε με τα δημητριακά δίνουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Ξεχάστε πως το φθηνό προϊόν δεν είναι και το πιο υγιεινό

Αυτή η πεποίθηση, ευτυχώς, έχει αρχίσει και υποχωρεί. Έτσι πλέον και οι πιο απλησίαστες για κάποιους διατροφικές ομάδες (φρούτα, λαχανικά, ψάρια) έχουν και την πιο προσιτή εκδοχή τους. Έτσι, προτιμάμε τα ντόπια και πιο φθηνά φρούτα και λαχανικά εποχής, όπως αντίστοιχα και από ψάρια τη σαρδέλα, το γαύρο, το λαβράκι. Ακόμα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μια εναλλακτική, προκειμένου να μην εκτοπίσουμε εντελώς κάποια ομάδα.

Αποφύγετε τα τηγανητά, τα ανθυγιεινά και το πρόχειρο φαγητό

Σε μια περίοδο άγχους και ανασφάλειας είναι κρίμα να τρεφόμαστε με «σκουπίδια». Δυστυχώς είναι πιο φθηνά και παντού διαθέσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και πλούσια σε θερμίδες. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως υπό την επίδραση του στρες (κυρίως όταν το στρες προέρχεται από οικονομικούς λόγους) τείνουμε να κάνουμε περισσότερες λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Ωστόσο δεν μπορούν ούτε να μας μειώσουν το στρες ούτε να θωρακίσουν την υγεία μας. Αυτό μπορεί να γίνει με το να πίνουμε περισσότερο νερό και με το να καταναλώνουμε περισσότερα φυσικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, πορτοκάλια) κ.ά.

Παρασκευάστε και –γιατί όχι- καλλιεργήστε τρόφιμα

Όσο πιο πολύ προσωπική εργασία βάλουμε στο κομμάτι της διατροφής μας, τόσο πιο οικονομικά θα μας έρθει. Όσοι μπορούμε ας ζυμώσουμε το δικό μας ψωμί, ας καλλιεργήσουμε τα δικά μας λαχανικά και ας παράγουμε τα δικά μας φρούτα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα τρώγοντας πιο οικονομικά, πιο «φροντιστικά», πιο οργανωμένα. Ας σκεφτούμε θετικά και ας δούμε αυτή την κρίση σαν μια ευκαιρία αλλαγής και «κουρέματος» των άσχημων διατροφικών συνηθειών μας!

 


 

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή: clickatlife.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial