Μη σας τρομάζουν τα πολλά βήματα της συνταγής (στα 22 θα καιγόμασταν!). Η τούρτα αυτή θα συναρπάσει εσάς και τους καλεσμένους σας. Μπορείτε κάλλιστα να την ετοιμάσετε μια μέρα πριν.
Μερίδες: 10
Συνολικός χρόνος: 90 λεπτά
Συστατικά:
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2/3 φλ. ανάλατο βούτυρο
- 2 κρόκοι
- 1 με 2 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 3 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 4 κ.σ. κορνφλάουρ
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 1 2/3 φλ. γαλά
- 140 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 2 δόσεις εσάνς βανίλιας
- 1 φακελάκι ζελατίνα σκόνη
- 3 κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. μαύρο ρούμι
Για τη γαρνιτούρα
- 1/2 φλ. πηχτή κρέμα γάλακτος
- φλούδες σοκολάτας
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολκοσκινίζουμετο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους με κρύο νερό ώστε να γίνει το μείγμα μια μαλακή ζύμη.
- Την ανοίγουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε σε μια βαθιά φόρμα τάρτας 22 εκ. Βάζουμε τη ζύμη για 30 λεπτά περίπου στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Τρυπάμε τη βάση της τάρτας παντού με πιρούνι, τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο ή χαρτί ζαχαροπλαστικής, σκορπίζουμε επάνω ξερά φασόλια και την ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια, ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη ώσπου να χρυσίσει και να γίνει τραγανή. Την αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα.
- Για τη γέμιση, χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους, το κορνφλάουερ και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα και όταν αρχίσει να βράζει το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των κρόκων.
- Ρίχνουμε πάλι το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει η κρέμα. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα σε μπολ.
- Ρίχνουμε σε πυρίμαχο μπολ τη σοκολάτα. Το τοποθετούμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ώσπου να λιώσει (μπεν μαρί) η σοκολάτα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα μαζί με τη βανίλια στο μπολ με την κρέμα και την ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε την κρέμα-σοκολάτα στην ψημένη τάρτα και τη σκεπάζουμε προσεκτικά με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
- Μουσκεύουμε με το νερό τη ζελατίνη σ’ ένα μπολ. Την αφήνουμε να φουσκώσει και λιώνουμε σε μπεν μαρί
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και το ρούμι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια ώσπου να αρχίσουν να πήζουν.
- Ρίχνουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, ανακατεύοντας ώσπου να σφίξει η μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα στην αρωματισμένη κρέμα με το ρούμι.
- Ρίχνουμε την κρέμα με το ρούμι πάνω από την κρέμα-σοκολάτα στην τάρτα
- Ισιώνουμε με σπάτουλα την επιφάνεια προσέχοντας να μην φαίνεται καθόλου η σοκολάτα
- Βάζουμε πάλι την τάρτα στο ψυγείο ώστε να πήξει και η κρέμα και το ρούμι. Μεταφέρουμε την τάρτα μπλακ μπότομ σε πιατέλα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την απλώνουμε πάνω στην τάρτα και γαρνίρουμε με τις φλούδες σοκολάτας.
Πηγή: gourmed.gr