Τι πρέπει να αναζητούμε από την άσκηση; Πως θα αναγνωρίσω ότι ασκούμαι με το σωστό τρόπο; Ποιές θα είναι οι παρενέργειές της;
Όλα αυτά και ίσως πολλά περισσότερα είναι τα ενδόμυχα ερωτήματα ενός αρχάριου (αλλά και πολλών “προχωρημένων”) που φοβάται να ρωτήσει μήπως και κάποιος (αθλούμενος ή επαγγελματίας) θεωρήσει ότι είναι αρκετά άστοχα και δεχθεί την διακωμώδηση-bullying των “ειδημόνων”.
Πριν όμως δούμε τις απαντήσεις καλό θα ήταν να επανελέγξουμε σε ποιούς τις απευθύνουμε. Αφού λοιπόν όλοι θα συμφωνούσαμε ότι δεν θα πάμε στο μανάβη να αγοράσουμε κρέατα, αλλά ούτε στον κρεοπώλη για την μαναβική μας και πολύ περισσότερο δεν θα αφήναμε να μας χειρουργήσει κάποιος άσχετος, παρόλο που θα είχε όλη την καλή διάθεση και θα είχε παρακολουθήσει και διήμερα σεμινάρια(!), τότε γιατί να πάρουμε τις απαντήσεις μας από μη πιστοποιημένους προπονητές φυσικής αγωγής;
Οι γυμναστές που έχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. ή είναι πιστοποιημένοι στην Ελλάδα με πτυχίο εξωτερικού στα βιογραφικά τους αναφέρουν αρχικά οτι είναι ¨Καθηγητές Φυσικής Αγωγής¨, φυσικά τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους και κατόπιν αν έχουν κάποια παραπάνω εξειδίκευση στο χώρο της άθλησης.
Αφού λοιπόν εξακριβώσουμε τα στοιχεία του επαγγελματία που θέλουμε να του απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας, καλό είναι να έχουμε κάποια δεδομένα στις γνώσεις μας ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε τον κατάλληλο για εμάς.
Αυτό λοιπόν που πρέπει πρωταρχικά να αναζητήσουμε στην άσκηση είναι το χαμόγελο που μπορεί να μας προσφέρει μια καλά δομημένη άσκηση φτιαγμένη στα μέτρα μας. Όποιας μορφής άσκηση και αν κάνουμε, αερόβια, αναερόβια, βάρη, cross fit, yoga, pilates, ορθοσωμική ή απλές διατάσεις θα πρέπει στο τέλος της προπόνησής μας να νιώθουμε κουρασμένοι αλλά ταυτόχρονα γεμάτοι και χαμογελαστοί. Αν η άσκησή μας δεν μας τα προσφέρει αυτά θα πρέπει να τα απαιτήσουμε και να τα ψάξουμε. Κανένας δεν ξέρει τι χρειάζεται το σώμα και το πνεύμα μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Ένα κουρασμένο και ταλαιπωρημένο σώμα είναι κλειστό απέναντι σε κάθε μορφή θεραπείας. Έτσι παρόλο που μια μορφή προπόνησης λίγο πιο έντονη θα του έκανε καλό, ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσετε με περισσότερες διατάσεις και χαλαρώματα ώστε να μπορέσετε να ηρεμήσετε, να εμπιστευθείτε τον προπονητή σας και το σώμα σας να δεχθεί τη θεραπεία του.
Η άσκηση δεν είναι ούτε αδυνατιστικό μέσο αλλά ούτε μπορεί να γίνει με το ζόρι. Η άσκηση είναι όπως ακριβώς το φαγητό μας και η τουαλέτα μας. Είναι μια καθημερινή ανάγκη του σώματος ώστε να μείνει ενεργό. Αφού λοιπόν δεν θα κρατιόσουν όλη μέρα να μην πας τουαλέτα, γιατί στερείς από το σώμα σου την κίνησή του; Άσκηση είναι το περπάτημα, οι διατάσεις που θα κάνεις για πέντε λεπτά κάθε μια ώρα στο γραφείο, καθώς επίσης κάθε μισή ώρα τη μέρα που θα αποφασίσεις απλά να σηκωθείς από τον καναπέ σου και ας μην κάνεις τίποτε άλλο.
Αν ξεκινήσεις λοιπόν να κάνεις μια πιο ενεργητική ζωή να είσαι έτοιμος και για τις παρενέργειες της άσκησης. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια να καταναλώσεις κάθε μέρα, δεν θα κουράζεσαι ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια την μέρα που χάλασε το ασανσέρ, θα κατεβάσεις και θα σταθεροποιήσεις το βάρος σου, θα αλλάξεις τη σύσταση του βάρους σου αποκτώντας περισσότερο μυϊκό ιστό και τέλος θα αποκτήσεις το μόνιμο χαμόγελο που σου προκαλεί η κίνηση.
Αυτή λοιπόν είναι η άσκηση και οι παρενέργειές της.
Το μόνιμο χαμόγελο που μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες της ζωής μας.
Πηγή: diatrofi.gr