Ο κρόκος ή saffron όπως συνήθως λέγεται, είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που παράγεται από το λουλούδι του Crocus sativus. . Συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μία μελέτη που υποδεικνύει την ευεργετική επίδραση κατανάλωσης saffron στην αθλητική δραστηριότητα και συγκεκριμένα στη μείωση του καθυστερημένη μυικού πόνου, κοινώς πιάσιμο.
Οι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται σε δύο βασικά (δρώντα) συστατικά του, την πικροκροκίνη και την κροκίνη και ιδιαίτερα στα άγλυκα μέρη αυτών.
Επίσης, είναι πλούσιος σε λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένιο α β και γ, βιταμίνες συμπλεγματος Β, και αιθέρια έλαια (κυρίως ιζοφορόνη και άλλα τερπένια).
Σύμφωνα με τη μελέτη στο Clinical Journal of Sport Medicine, η συμπληρωματική χορήγηση saffron ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας και την μείωση του καθυστερημένου μυικού πόνου μετά από μια περίοδο έντονης άσκησης σε σύγκεριση με αντι-φλεγμονώδη φάρμακα.
Οι ερευνητές χώρισαν 39 νεαρούς άνδρες σε 3 ομάδες και του ςυπέβαλλαν σε μία επίπονη περίοδο άσκησης . Η μία ομάδα των 12 ατόμων κατανάλωνε καθημερινα 300 χιλιοστόγραμμα saffron για μία εβδομάδα πριν και τρεις ημέρες μετά την παρέμβαση της επίπονης άσκησης. Η δεύτερη ομάδα των 12 ανρών έλαβαν ινδομεθακίνη, ένα μη στεροειδές, αντι-φλεγμονώδες φάρμακο ή ΜΣΑΦ, τρεις φορές την ημέρα. 15 άτομα έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) δηλαδή δεν τους χορηγήθηκε κάτι.
Η ομάδα που τους είχε χορηγηθεί saffron δεν εμφάνισαν πόνο για τρεις ημέρες μετά την άσκηση. Η ομάδα που τους χορηγήθηκε ινδομεθακίνη βίωσαν το μέγιστο πόνο στις 24 ώρες και μέχρι τις 72 ώρες είχε εξαφανιστεί. Εκείνοι που δεν τους χορηγήθηκε κάτι, ανέφεραν έντονο πόνο των μυών για τρεις ημέρες, η οποία κορυφώθηκε σε 48 ώρες.
Γενικότερα, η αθλητική επιστήμη δείχνει έντονο ενδιαφέρον στην μείωση του καθυστερημένου μυικού πόνου έπειτα από άσκηση και διάφορα πρωτόκολλα διατροφικής παρέμβασης έχουν προταθεί. Τα ω-3 λιπαρά οξέα και κάποια ισχυρά αντιοξειδωτικά φαίνεται πως επιδρούν ευεργετικά, ευνόωντας παράλληλα και τις απαραίτητες αθλητικες προσαρμογές.
Εμείς, παρουσιάζουμε τη συγκεκριμένη μελέτη καθώς αναδεικνύει ένα μπαχαρικό ελληνικής παραγωγής ως αρκετά υποσχόμενο στην αθλητική αποκατάσταση οπότε και απόδοση. Ο κρόκος είναι ένα δυναμικά, εξελισσόμενο προϊόν με σημαντικές προοπτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Στο εμπόριο θα βρείτε Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη ή σε στίγματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
Ο Κρόκος Κοζάνης, σαν μπαχαρικό, προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του. Ταιριάζει ιδιαίτερα στο ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, τσουρέκια & κέικ, παγωτό. Σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η φιλοσοφία της χρησιμοποίησης του κρόκου, μοιάζει μ’ αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Χρησιμοποιείται στην ποσότητα που αναφέρεται κάθε φορά στη συνταγή, γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.
Πηγή: nutrinews.gr