Και η μητέρα, καλώς η κακώς είναι η πρώτη που μπορεί να διδάξει την διατροφική αγωγή στα παιδιά της, αλλά και στην δική της οικογένεια. Μη ξεχνάμε πως οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες, είναι αυτές που μας συντροφεύουν για μια ζωή. Αν ανατρέξουμε στο δικό μας αγαπημένο φαγητό, ή στις διατροφικές μας καλές ή κακές συνήθειες, θα βρούμε κρυμμένο πίσω από αυτά, τον «φροντιστή» μας. Τον άνθρωπο εκείνο που μας μεγάλωσε και μας φρόντιζε. Και αυτός ο άνθρωπος για τους περισσότερους από μας, είναι η μαμά μας.
Ο λόγος που γίνεται αυτό, οφείλεται στο γεγονός πως ότι μαγειρεύει και σερβίρει στην οικογένειά της, αυτό κυρίως θα φάει η οικογένεια, αλλά και αυτή. Αυτή επιλέγει πότε και τι θα φάμε από την ζωή μας στην μήτρα της, την πρώτη βρεφική ηλικία και αυτό συνεχίζεται…
Δεν είναι τυχαίο που τα Κινέζοι τρώνε πολύ ρύζι σε όλη την διάρκεια τις ζωής τους, οι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι ψωμί, οι Ινδοί είναι κυρίως φυτοφάγοι κλπ. Κάποιος του το δίδαξε αυτό!
Αν δεν υπάρχουν παρεμβολές μάλιστα στην καθημερινή διατροφή που ακολουθεί η οικογένεια, όπως τα γνωστά ταπεράκια από τις γιαγιάδες… Ή το μαγείρεμα από τον πατέρα στην οικογένεια, θα λέγαμε πως είναι η κύρια υπεύθυνη για αυτό. Το βάρος λοιπόν είναι μεγάλο! Δεν φτάνει απλά να μαγειρέψει ένα φαγητό, να φροντίσει να ψωνίσει όλα τα υλικά, να αφιερώσει χρόνο στην προετοιμασία κλπ, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι σίγουρη πως ότι κάνει είναι θρεπτικό, φροντισμένο και κατάλληλο για την οικογένειά της.
Κάποτε, η μητέρα δεν εργαζόταν και είχε τον χρόνο να προετοιμάσει το φαγητό. Είχε το μεράκι… Σήμερα που η γυναίκα εκτός από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζει, εργάζεται και το βάρος είναι διπλό, είναι αρκετά δύσκολο! Ειδικά για τη γυναίκα που θέλει να είναι καλή με όλα!. Το βάρος αυτό πέφτει στους δικούς τις ώμους!
Το μόνο βέβαιο είναι πως κάθε μητέρα αν μη τι άλλο, φροντίζει να ταΐζει τα παιδιά και όλη την οικογένεια, με όποιον τρόπο. Νοιάζεται για την υγεία τους, αλλά θέλει να διατηρεί και την γραμμή της, έτσι ώστε να αισθάνεται και αυτή όμορφα. Κάποιες μητέρες λοιπόν απλά μαγειρεύουν… Και άλλες φροντίζουν εκτός από το να μαγειρεύουν, να το κάνουν ακόμα καλύτερο!.. δηλαδή να θρέφουν!
Επειδή λοιπόν δεν χρειάζεται απλά να διατρέφετε μια οικογένεια, αλλά πρέπει και να θρέφεται… όλα αρχίζουν από την σωστή προετοιμασία!
Πάμε να δούμε μικρά μυστικά που θα κρατήσουν σε φόρμα όλη την οικογένεια, θα βοηθήσουν τη μαμά να κάνει εύκολα τα ψώνια της, αλλά παράλληλα θα είναι σίγουρη πως κάνει και το σωστό.
1. Βάλτε πρόγραμμα:Τόσο τα παιδιά, όσο και εσείς, καλό είναι να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το τι θα φάτε. Παράλληλα θα σας βοηθήσει στο να προετοιμάσετε την λίστα με τα ψώνια σας. Όλη η οικογένεια μαζί και όχι μόνο για σας, καταγράψτε σε ένα χαρτί το ποια μέρα θα φάτε όσπρια, ποια, λαχανικά, ποια θα είναι η μέρα του κρέατος και πότε θα φάτε ψάρι. Μια ασφαλής συχνότητα είναι:
- 1-2 φορές τη βδομάδα ψάρι
- 1-2 φορές τη βδομάδα όσπρια
- 1-2 φορές τη βδομάδα κρέας
- 1-2 φορές τη βδομάδα κοτόπουλο
- 1-2 φορές τη βδομάδα λαδερό με φέτα
- 1-2 φορές τη βδομάδα ζυμαρικό
2. Οπότε είναι εύκολο να τοποθετήσετε και να επιλέξετε εσείς το ποιες μέρες θα φάτε ποια τρόφιμα. Κάντε το μια βδομάδα σαν πείραμα και θα δείτε ότι θα έχετε απαλλαγεί από το τι θα μαγειρέψω αύριο! Εξηγήστε και στην υπόλοιπη οικογένεια τι κάνετε, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να σας βοηθήσουν στην επιλογή της κάθε μέρας. Έτσι θα είστε σίγουρες πως θα ακολουθήσουν! Εξηγήστε στα μικρότερα μέλη, πως δεν είναι δυνατόν να τρώτε π.χ. κάθε μέρα ζυμαρικά(που κυρίως αυτά αγαπούν τα παιδιά).
3. Μη ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά! 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, είναι απαραίτητες καθημερινά, έτσι ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες μας σε φυτική ίνα. Μάλιστα τα φρούτα και τα λαχανικά, θα βοηθήσουν το γαστρεντερικό μας σύστημα, είτε των μικρών, είτε των μεγαλύτερων μελών. Μη ξεχνάτε να μεριμνήσετε για τα σνακ των παιδιών σας! Θα πρέπει να έχουν παράλληλα και ένα φρούτο! Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι καταναλώνουν 2 φρούτα στα ενδιάμεσα σνακ, τότε εύκολα και κατανοητά, μεταφέρουμε μια πλούσια σαλάτα στο μεσημεριανό ή στο βραδινό μας γεύμα και είμαστε καλυμμένοι!
4. Καθημερινό πρωινό γεύμα! Μπορεί να ακούγεται από παντού, να το διαβάζετε συνέχεια, αλλά να μην έχετε πειστεί πως κάθε μέρα πρέπει να καταναλώνετε πρωινό. Αν δεν καταναλώσετε εσείς πρωινό γεύμα, μην περιμένετε από τα παιδιά σας να το κάνουν! Φροντίστε να ξυπνήσετε 10 λεπτά νωρίτερα και καταναλώστε όλοι μαζί ένα πρωινό γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πεινάσετε τόσο εσείς στην δουλειά σας, όσο και οι μικροί μαθητές στο σχολείο. Θα δημιουργήσει μα ελεγχόμενη πείνα για το ενδιάμεσο κολατσιό, αλλά παράλληλα θα δώσει και μια βάση την διατροφική τους διαπαιδαγώγηση. Επιλέξτε ένα θρεπτικό πρωινό, το οποίο θα σας καλύψει, χωρίς να σας παραφουσκώσει. Και καλό είναι να δώσετε την ευκαιρία να αλλάζει, ώστε να μην καταντήσει βαρετό.
5. Μία ως δύο φορές τη βδομάδα γλυκό. Τα γλυκά, ειδικά τα σπιτικά γλυκά τύπου κέικ, δεν λείπουν από τα Ελληνικά σπίτια. Οι μαμάδες τα φτιάχνουν… Και πολύ συχνά τα καταναλώνουν και οι ίδιες!..Με την δικαιολογία πως τα τρώνε τα παιδιά, ή το για να έχω κάτι στο σπίτι γλυκό μην έρθει κανείς, γίνονται ο εφιάλτης Το αποτέλεσμα αυτού, είναι οι περίσσειες θερμίδες που καταναλώνονται από όλους… Μέχρι να τελειώσει το γλυκό! Λύση στο πρόβλημα, μπορεί να δώσει ένας καταψύκτης! Έτσι, απλά την επόμενη φορά που θα κάνετε κέικ, κόψτε τα κάποια κομμάτια και αποθηκεύστε τα στον καταψύκτη! Με αυτό τον τρόπο δεν θα φάτε όλο το κέικ αλλά θα έχετε και ανά πάσα στιγμή, έτοιμο κάποιο κομμάτι για κάθε περίπτωση!
6. Αλλάξτε τον τρόπο μαγειρέματος. Μην τηγανίζετε αλλά ψήστε!.. Ακόμα και τα ψάρια που σας λένε πως είναι για τηγάνι μπορούνε να γίνουν πολύ νόστιμα, αν γίνουν ψητά! Δεν χρειάζεται να τηγανίζετε πατάτες.!Κάντε ψητές ή πουρέ. Μην χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού!.. Ακόμα και τα λαδερά, δεν χρειάζεται να κολυμπάνε στο λάδι, για να γίνουν νόστιμα. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά, σκόρδο-κρεμμύδι κλπ, για να γίνουν νόστιμα. Αν αλλάξετε την ποσότητα στην υπερκατανάλωση ελαιολάδου, αυτό θα σας γλιτώσει τόσο από τις περίσσιες θερμίδες, αλλά θα κάνετε και οικονομία.
Τέλος θα ήθελα να πω πως οι δικαιολογίες του τύπου δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω κάτι διαφορετικό για εμένα ή για το παιδί μου, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, διότι καλό θα ήταν όλοι να ακολουθούμε σαν σύστημα μέσα στην οικογένεια την ίδια διατροφή. Τόσο για να ξεκουράζουμε την πολυάσχολη μαμά, όσο για να είμαστε υγιείς . Απλά να αλλάζει η ποσότητα, σύμφωνα με την ηλικία.
Πηγή: diatrofi.gr