Στο πείραμά τους, προκάλεσαν διακοπή της λειτουργίας του γονιδίου Arntl, το οποίο είναι γνωστό και ως Bmal1 στα λιποκύτταρα ποντικιών. Το συγκεκριμένο γονίδιο έχει την λειτουργία βιολογικού ρολογιού.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ακόμα και μια ήπια αύξηση της κατανάλωσης της τροφής στο χρονικό διάστημα που αποτελούσε το χρονικό διάστημα ανάπαυσης των ποντικιών, προκαλούσε εμφάνιση παχυσαρκίας. Ο Έλληνας ερευνητής Γεώργιος Πάσχος σχολίασε ότι χωρίς καμία αύξηση στην συνολική πρόσληψη θερμίδων προκλήθηκε παχυσαρκία στα ποντίκια της έρευνας
Η διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των ποντικιών είναι παρόμοια με αυτή τη συμπεριφορά των ανθρώπων με σύνδρομο νυκτερινής υπερφαγίας.
Το ίδιο μας το σώμα έχει ένα πλήθος από ρυθμιστικούς μηχανισμούς μέσα από τους οποίους εξασφαλίζει την καλή του λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι μία σειρά από όργανα και ιστοί επικοινωνούν μεταξύ τους και μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις. Τα λιποκύτταρα δεν αποθηκεύουν και απελευθερώνουν απλά την ενέργεια αλλά και ενημερώνουν τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σύστημα πόση ενέργεια έχουν διαθέσιμη. ο όλος χειρισμός πραγματοποιείται από την λεπτίνη.
Όταν εκκρίνεται η λεπτίνη προκαλείται μεγαλύτερη χρησιμοποίηση της ενέργειας και μικρότερη κατανάλωση τροφής μέσα από μια σειρά διεργασιών που πραγματοποιούνται στον υποθάλαμο.
Το μπλοκάρισμα του βιολογικού ρολογιού στα λιποκύτταρα προκαλεί μία αξιοσημείωτη απελευθέρωση EPA και DHA λιπαρών στη κυκλοφορία του αίματος.
Οι ερευνητές στην εξέλιξη των πειραμάτων τους μπόρεσαν να δείξουν ότι τα λιποκύτταρα έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, στην αποθήκευση και την χρησιμοποίηση της ενέργειας. Έδειξαν ότι η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο έργο του υποθαλάμου (που παίζει το ρόλο του μαέστρου στην ορχήστρα) αλλά και το μέλος της ορχήστρας πολλές φορές επηρεάζει καθοριστικά το έργο του μαέστρου. Ειδικότερα όταν η λειτουργία του βιολογικού του ρολογιού έχει διαταραχτεί ή αλλοιωθεί.
Πηγή: diatrofi.gr