Συγχαρητήρια…! Έχετε αποκτήσει ένα πανέμορφο μωρό και η ζωή σας έχει αποκτήσει νέο νόημα και ευτυχία. Εσείς όμως καλείστε να παίξετε τον σπουδαιότερο ρόλο στην ζωή του. Η υγεία και η ψυχολογία σας είναι πλέον μείζονος σημασίας για εσάς και το μωρό σας. Η άσκηση είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ για εσάς. Είναι μια διέξοδος όπου θα σας οπλίσει με όλα τα εφόδια για να ανταποκριθείτε στον νέο σας ρόλο. Ας δούμε όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα γυμναστικής μετά τον τοκετό σας. Αν δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας μπορείτε να γυμναστείτε κανονικά.
Ερώτημα 1ο: Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μου μπορώ να ξεκινήσω να γυμνάζομαι;
Έχει σημασία αν γυμναζόσασταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως όλες οι μαμάδες μπορείτε να ξεκινήσετε να γυμνάζετε άμεσα όταν αισθανθείτε καλά, τους μύες της Πυέλου* και τη χαμηλή μοίρα της κοιλιάς σας. Σε πρόγραμμα άσκησης μπορείτε συνήθως να ενταχθείτε μετά από 6 εβδομάδες αν είχατε έναν φυσιολογικό τοκετό και μετά από 8 περίπου εβδομάδες αν γεννήσατε με καισαρική επέμβαση. Βολτούλες με το καρότσι και το μικρό σας μπορούν να αποτελέσουν το ξεκίνημα. Καλό είναι να αποφύγετε το κολύμπι τις πρώτες 6 εβδομάδες ώστε να γλυτώσετε τυχών λοιμώξεις.
Ερώτημα 2ο: Ποιες ασκήσεις είναι καταλληλότερες;
Ας μην ξεχνάμε ότι το σώμα σας έχει ταλαιπωρηθεί μετά από μια 9μηνη εγκυμοσύνη και πρέπει να το προσέξουμε. Οι κοιλιακοί σας μύες είναι χαλαροί και οι αρθρώσεις σας είναι ευαίσθητες λόγω της ρελαξίνης που βοήθησαν την λεκάνη σας να ”ανοίξει” για να ”περάσει” το μωρό σας. Ήπιας μορφής αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις χωρίς ιδιαίτερες αναπηδήσεις είναι μια καλή αρχή. Κυκλικές προπονήσεις με 4-8 ασκήσεις και διάρκεια από 20-30 λεπτά είναι ιδανικές για εσάς που ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.
Ερώτημα 3ο: Τι είναι το Rec Check;
Ο έλεγχος της κοιλιάς σας – Rec check – θα σας πει πότε η κοιλιά σας είναι έτοιμη για κοιλιακούς! Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα μαλακό έδαφος, τοποθετήστε τα τρία σας δάκτυλα ενωμένα λίγο πιο κάτω από τον ομφαλό σας και πιέστε τα ελαφριά μέσα. Με τα δάκτυλα σας εκεί, προσπαθήστε να ανασηκώσετε τους ώμους σας από το έδαφος και τον αυχένα σας. Θα νιώσετε τους κοιλιακούς σας να κλείνουν και να αγκαλιάζουν τα δάκτυλά σας. Αν το κενό είναι μεγαλύτερο από 2 δάκτυλά καλό είναι να περιμένουμε για λίγες εβδομάδες ακόμα. Αν τα 2 σας δάκτυλα πιέζονται από τους κοιλιακούς σας, τότε είστε έτοιμες για τα πρώτα ήπια ”ροκανίσματα” σας.
Ερώτημα 4ο: Μπορώ να γυμνάζομαι την περίοδο που θηλάζω;
Φυσικά και μπορείτε! Προτιμήστε να γυμνάζεστε μετά που θα έχετε θηλάσει και το στήθος σας θα είναι άδειο. Επίσης μετά την γυμναστική έχει παρατηρηθεί μια αποστροφή του μωρού στο γάλα της μητέρας. Αφήστε να περάσει περίπου 1 ώρα μετά την άσκηση έως ότου θηλάσετε.
Ερώτημα 5ο: Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη από την άσκηση μετά τον τοκετό;
- Το σώμα σας θα αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο των κινήσεων του
- Οι ενοχλήσεις στην μέση σας θα υποχωρήσουν
- Η ψυχολογία σας κατά την περίοδο της λοχίας θα βελτιωθεί
- Θα χάσετε τα εναπομείναντα κιλά της εγκυμοσύνης
- Θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σας
- Θα νιώσετε ότι αφιερώνετε χρόνο και για εσάς, μέσα στην αποκλειστικότητα του μωρού σας.
- Θα έρθετε σε επαφή με ανθρώπους και θα εξωτερικεύετε τα συναισθήματα σας.
- Η χαλαρή κοιλιά και τα μαλακά πόδια θα δώσουν την θέση τους σε ένα τονωμένο και σφιχτό σώμα.
- Θα φορέσετε γρήγορα τα ρούχα που φορούσατε πριν την εγκυμοσύνη.
Τελειώνοντας θα πούμε ότι, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Το πιο όμορφο δώρο της ζωής σας, το μωρό σας, ας είναι η αφορμή και για το πιο όμορφο σώμα που είχατε ποτέ!
*Οι ασκήσεις για την Πύελο αποτελούνται από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες που σχετίζονται με προβλήματα στην συγκράτηση των ούρων.
Πηγή:efoodforethought.gr