Πριν ”φορτώσεις” με συμπληρώματα, ρίξε μια ματιά στη διατροφή σου.
Η σχέση της διατροφής με την υγεία δεν είναι κάτι που διαβάζεις πρώτη φορά. Αν τρως συχνά τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, αποκλείοντας τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πηγές πρωτεΐνης, τότε θέτεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, η παχυσαρκία η φλεγμονή και ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη είναι μόνο μερικοί κίνδυνοι μια φτωχής θρεπτικά δίαιτας. Όμως, ενώ οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν, συχνά ψάχνουν για ένα χάπι ή μια σκόνη ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες αντί να στραφούν στα τρόφιμα που τρώνε.
Γιατί τρόφιμα πρώτα;
Το σώμα σου έχει σχεδιαστεί ώστε να καταναλώνει και να επεξεργάζεται τρόφιμα. Τα συμπληρώματα από την άλλη μπορεί να παρέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να μην επεξεργάζονται και απορροφούνται από το σώμα το ίδιο σε σχέση με τα τρόφιμα και έτσι τελικά, να μην έχεις τα οφέλη που αναζητούσες. Επίσης, συχνά υπάρχουν άλλες ουσίες με τις οποίες γεμίζουν τα χάπια και τις σκόνες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απορρόφηση ή και να αλληλεπιδρά με κάποια φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν παίρνεις. Η αλήθεια είναι ότι αν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μειωμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έχεις όλα όσα χρειάζεσαι.
Πότε να στραφώ στο συμπλήρωμα;
Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων είναι αρκετά επικερδής. Οι Αμερικάνοι ξοδεύουν περισσότερα από 30 δισ. δολάρια ετησίως σε διάφορα διατροφικά συμπληρώματα. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα, ενώ άλλα κυριολεκτικά είναι για πέταμα. Για να καταλάβεις το σώμα του και τις ανάγκες του, πρώτα επισκέψου το γιατρό σου. Ένα λεπτομερής διαγνωστικός έλεγχος και οι βιοχημικές εξετάσεις θα αποκαλύψουν αν έχεις ανεπάρκεια σε βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία. Στη συνέχεια μπορείς να συζητήσεις με το γιατρό σου αν χρειάζεται κάποια αγωγή.
Αν η διατροφή σου είναι φτωχή ή έχεις κάποια τροφική αλλεργία/δυσανοχή πιθανόν να χρειάζεται να επισκεφτείς και διαιτολόγο. Με τις πληροφορίες από το γιατρό σου, ένα καλό διατροφικό ιστορικό και τις προτιμήσεις και απέχθειες σου σε τρόφιμα, μπορείς να έχεις ένα διατροφικό πλάνο βασισμένο στις ανάγκες σου, ώστε να βελτιώσεις την υγεία σου. Είναι πιθανό να είναι απαραίτητο να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα, αλλά κάντο κάτω από την επίβλεψη ενός επαγγελματία.
Πηγή: fitday.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com