Πώς θα διαλέξω το κατάλληλο μαξιλάρι; Είναι καλά τα μαξιλάρια εμπορίου; Τι γίνεται σε περίπτωση κύφωσης ή προβλήματος στον αυχένα.
Ζούμε στην εποχή των «έξυπνων» και «επαναστατικών» προϊόντων. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών που διαφημίζουν μοναδικά χαρακτηριστικά σε αυτά τα προϊόντα, που υπόσχονται να λύσουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα προβλήματά μας. Ο άνθρωπος περνάει μεγάλο χρόνο της ζωής του κοιμώμενος. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, διότι εκτός από την ξεκούραση, κατά τη διάρκειά του ο οργανισμός ενεργοποιεί τις φυσιολογικές επουλωτικές διαδικασίες και μηχανισμούς που έχει.
Βασικό ρόλο για την ποιότητα του ύπνου παίζουν κάποιες παράμετροι όπως το στρώμα, το μαξιλάρι, το περιβάλλον, η ιδιοσυγκρασία του ατόμου και διάφορα άλλα γεγονότα και καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τον ομαλό ύπνο για μικρά ή μεγάλα διαστήματα (στρες, πόνος, ασθένειες κλπ).
Ας μιλήσουμε για μαξιλάρια
Πόσοι από εσάς κοιμάστε σε θέσεις παρόμοιες με αυτές που βλέπουμε στις διάφορες διαφημίσεις σαν αυτές που ακολουθούν; Μάλλον κανείς. Όλοι μας αλλάζουμε θέση πολύ συχνά στον ύπνο και σίγουρα δε στεκόμαστε σα Lego, ούτε σαν κυβάκια. Άρα γιατί να χρειαζόμαστε ένα ειδικό μαξιλάρι, τόσο ειδικό μάλιστα, που το έχουν φτιάξει να είναι για όλους… το ίδιο;
Όχι μόνο κοιμόμαστε ο καθένας μας σε διαφορετική στάση από τον άλλο, αλλά και εμείς οι ίδιο συχνά αλλάζουμε συχνά τη στάση μας και τη θέση στην οποία κοιμόμαστε στη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, ο οποίες συνοψίζονται σε μια και μόνη έκφραση : «να κοιμόμαστε ήρεμα και να ξυπνάμε αναπαυμένοι και όχι πονεμένοι από τον ύπνο μας».
Ανάλογα με το σωματότυπο του καθενός, τη λεγόμενη «αγαπημένη στάση» που είναι αυτή με την οποία μάλλον ξεκινάμε να κοιμόμαστε και τα πιθανά συμπτώματα, μπορούμε να δώσουμε κάποιες βασικές οδηγίες:
Άτομα που έχουν κύφωση στο πάνω τμήμα της θωρακικής σπονδυλικής στήλης όπως φαίνεται στις επόμενες εικόνες, εάν κοιμούνται ανάσκελα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ένα σχετικά ψηλό μαξιλάρι, διότι αν έχουν χαμηλό, αυτό θα είναι πολύ άβολο έως και επώδυνο για αυτούς.
Αυτά τα άτομα θα πρέπει γενικά να αποφεύγουν να κοιμούνται μπρούμυτα, διότι επειδή δε μπορεί να στρίψει ο αυχένας ελεύθερα,, ενδεχομένως να προκληθούν ενοχλήσεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι σοβαρές όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.
Όταν κάποιος πονάει στο πλάι του αυχένα και ανάλογα με το ποια κίνηση είναι αυτή που τον ενοχλεί περισσότερο, πρέπει να επιλέξει άλλοτε ψηλότερο και άλλοτε χαμηλότερο μαξιλάρι. Για παράδειγμα, ο κύριος της επόμενης φωτογραφίας, αν πονάει στην αριστερή πλευρά του αυχένα του όταν τον κάμπτει δεξιά, θα πρέπει να επιλέξει ένα ψηλό μαξιλάρι αν ξαπλώσει στη δεξιά πλευρά του ή το αντίθετο όταν ξαπλώσει αριστερά. Αυτό διότι είναι πιθανό ο πόνος του να προέρχεται είτε από διάταση των μυών, είτε από ερεθισμό κάποιας νευρικής ρίζας, οπότε το «τέντωμα» που γίνεται στην αριστερή πλευρά του αυχένα του προκαλεί πόνο που μπορεί να φτάνει μέχρι και τον καρπό ή κάποια δάκτυλα του χεριού του.
Σε περιπτώσεις ο πόνος, το μούδιασμα ή και τα δυο διαχέονται μέχρι τον αγκώνα ή τα δάκτυλα του χεριού, η καλύτερη επιλογή είναι συνήθως ένα ψηλότερο μαξιλάρι όταν ο άνθρωπος κοιμάται ανάσκελα. Στην περίπτωση που κοιμάται στο πλάι, ακολουθούμε τις προηγούμενες οδηγίες. Αυτό διότι σε φάσεις επώδυνης κρίσης, η έκταση του κεφαλιού είναι μια κίνηση που προκαλεί έντονο πόνο αφού πιέζονται οι νευρικές δομές, ενώ όταν το κεφάλι είναι σε κάμψη συνήθως η θέση αυτή ανακουφίζει. Κάποιοι άνθρωποι όταν πονάνε, επιλέγουν να ξαπλώσουν σε μια στάση όπως η παρακάτω:
Υπάρχουν κάποιες ακραίες στάσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν υιοθετηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσουν ενοχλήσεις μικρής ή μεγαλύτερης έντασης, όπως αυτές που ακολουθούν:
Πρέπει να τονιστεί ότι δεν απαξιώνονται τα μαξιλάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, απλά δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μαξιλάρι που ταιριάζει σε όλους. Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού θα πρέπει να γίνει με βάση τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο, να είναι υποαλλεργικό, να είναι εύκολο να προσαρμοστεί στις διάφορες αλλαγές θέσης που κοιμόμαστε, να μην είναι σκληρό αλλά σταθερό και εύκαμπτο και τελικά να μας εξασφαλίζει έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο. Τέλος, μην ακούτε αυτούς που λένε ότι πρέπει να περάσετε μια περίοδο προσαρμογής αρκετών ημερών. Το σώμα σας θα σας πληροφορήσει άμεσα για τη σωστή ή λάθος επιλογή που κάνατε μια και ο τρόπος που κοιμόμαστε είναι μοναδικός για τον καθένα μας.
Πηγή: iatronet.gr