Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια τέλεια ρυθμισμένη μηχανή όπου όλα τα συστήματα μεταξύ των οποίων η πείνα και ο κορεσμός, ελέγχονται από ορμόνες. Τα τέσσερα παρακάτω βήματα είναι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον βιοχημικό έλεγχο της πείνας σας κατά την διάρκεια των εορτών.
Πάντοτε γεμάτο το στομάχι. Όταν μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί το στομάχι αδειάζει όλο το περιεχόμενο του προηγούμενου γεύματος με συνέπεια να αυξάνεται η γκρελίνη. Πρόκειται για μία από τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα μας και όταν αυξάνεται πεινάμε. Είναι σύνηθες το φαινόμενο τις ημέρες των εορτών κάποιοι να μένουν νηστικοί ή να μειώνουν κατά πολύ την πρόσληψη τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας στην προσπάθειά τους να «φυλαχτούν» για το μεγάλο γεύμα. Μοιραία υποκύπτουν στη βιολογική πια απαίτηση του σώματος που αποζητά ενέργεια και θρεπτικά συστατικά με φυσικό επακόλουθο ένα υπερφαγικό επεισόδιο. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγουμε θα ήταν να δώσουμε στο σώμα μια χορταστική τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας 3 ώρες πριν το γεύμα. Ένα σνακ που χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά είναι μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με επάλειψη ταχίνι με μέλι πασπαλισμένο με τριμμένους ξηρούς καρπούς άψητους και ανάλατους το οποίο συνοδεύω με ένα φρέσκο φρούτο ή μερικά αποξηραμένα βερίκοκα (τα μόνα της κατηγορίας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη).
Φάτε ένα φρούτο 45 λεπτά πριν από το κυρίως γεύμα και συνοδέψετε το με μερικά καρύδια ή μια μικρή φέτα κεφαλοτύρι. Η χολοκυστοκινίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται στο έντερο όταν το διαπεράσουν μόρια πρωτεΐνης και λίπους όπως για παράδειγμα μετά από κατανάλωση ξηρών καρπών, κασεριού, άπαχων αλλαντικών κ.λ.π. Τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν δημιουργηθεί ένα όξινο περιβάλλον στο έντερο, όπως γίνεται με την κατανάλωση ενός φρούτου. Έχει βρεθεί ότι όταν η συγκεκριμένη ορμόνη ανιχνευθεί στον εγκέφαλο 45 λεπτά πριν το γεύμα τότε μειώνεται το αίσθημα της πείνας.
Η μαγική τριάδα στο πιάτο. Το κυρίως πιάτο θα πρέπει να αποτελείται από μια πηγή κρέατος, μια πηγή υδατάνθρακα (ρύζι, πατάτα, ψωμί κ.λ.π) και μια φρέσκια σαλάτα. Ο συνδυασμός των τριών αυτών τροφίμων είναι απαραίτητος για να μπορέσει το σώμα να παραγάγει επαρκείς ποσότητες σεροτονίνης. Πρόκειται για μια ουσία – νευροδιαβιβαστή που όταν εμφανίζεται μεταβιβάζει στον εγκέφαλο μηνύματα κορεσμού, ικανοποίησης και αυξάνει την διάθεση.
Ο κανόνας «και-και». Όταν καταναλώνουμε γλυκό συνήθως κάνουμε προσπάθεια να αντισταθούμε και σε ένα δεύτερο με όχι πάντοτε μεγάλη επιτυχία… Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, το σώμα στην προσπάθειά του να μεταβολίσει το υποβαθμισμένο θρεπτικά γλυκό αναγκάζεται να δανειστεί θρεπτικά συστατικά από το ίδιο του το σώμα με αποτέλεσμα τα κύτταρά του να «ξεπλένονται» από θρεπτικά στοιχεία. Το σώμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θρεπτικά στοιχεία του λείπουν. Στην τελική δεν το ενδιαφέρει αν θα πάρει για παράδειγμα το ασβέστιο που χρειάζεται από ένα ποτήρι γάλα ή από ένα κιλό λουκούμια. Αυτό που το ενδιαφέρει είναι η κάλυψη των αναγκών του. Έτσι θα προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες του τρώγοντας μέχρι να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν. Δεύτερον, το γλυκό απορυθμίζει τον μηχανισμό γλυκόζης – ινσουλίνης με αποτέλεσμα το σώμα να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση υπερ – υπο γλυκαιμίας με συνεχείς εναλλαγές στην διάθεση και στην όρεξη. Για να αποφύγετε τις παραπάνω καταστάσεις εφαρμόστε τον κανόνα «και – και». Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να δώσετε στο σώμα αυτό που χρειάζεται και μετά το γλυκό. Φάτε πρώτα ένα θρεπτικό σνακ όπως μια σπιτική μπάρα δημητριακών με βάση την βρώμη, το κακάο, το μέλι τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τα αποξηραμένα φρούτα, ή δοκιμάστε ψωμί ολικής με τυρί επάλειψης, ή φρούτα, ή παστέλι, ή κεφίρ και μετά φάτε και το γλυκό(αν ακόμα υπάρχει η επιθυμία). Μ’ αυτό τον τρόπο το σώμα θα μπορέσει να μεταβολίσει το γλυκό χωρίς να πάρει στοιχεία από τις αποθήκες του, ενώ η γλυκόζη θα διατηρείται σε σταθερότερα επίπεδα.
Ακολουθώντας βήμα βήμα όλα τα παραπάνω θα καταφέρετε να συντονιστείτε με τον ορμονικό έλεγχο της πείνας σας και έτσι θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να την ελέγξετε. Σας εύχομαι καλό νέο έτος!
Κωνσταντίνου Αντρέας Δαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή: diatrofi.gr