Διατροφή Ενημέρωση Υγεία

Ζυγαριά: Λέει πάντα την αλήθεια;

Ζυγαριά. Μία συσκευή που υφίσταται στην καθημερινότητα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την εποχή της αρχαιότητας κιόλας για την μέτρηση των προς πώληση αγαθών. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες σε αυτή την ηλιόλουστη χώρα, η ζυγαριά εμφανίζεται σε περιοδικά, τηλεοράσεις, εκπομπές και άλλα μέσα σαν τον μπαμπούλα (κυρίως) της κάθε γυναίκας. Έτσι, έμφυτα δημιουργούν την ανάγκη στην κάθε κοπέλα απλά να κατεβάσει το νούμερο της ζυγαριάς της. Είναι αυτός ο σκοπός; ή για να το διατυπώσω πιο σωστά, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δει διαφορά στο σώμα της; ποιος ο λόγος να πέσει το νούμερο αυτό αν δεν αποτυπώνεται στον καθρέπτη;

Πάμε να δούμε κάποια στοιχεία που έχω εμπειρικά από πελάτες μου. Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα από άνδρα πελάτη μου. Ο Κώστας λοιπόν, με μέτρηση από κλινικό διατροφολόγο στις 28-06-16 ήταν στα 74,3 κιλά με 11,216% σωματικό λίπος. Φέτος, με περιορισμένη αεροβική άσκηση (1-2 φορές τη βδομάδα, την οποία έκανε μόνος του), σοβαρή προπόνηση με αντιστάσεις (δουλέψαμε τη μέθοδο GVT και άλλα συστήματα προπόνησης) και ελαφρώς υπερθερμιδική διατροφή, στις 04-04-17 επανέλαβε την μέτρηση και είχε τα εξής αποτελέσματα: ποσοστό σωματικού λίπους 11,341% στα 78,5 συνολικό σωματικό βάρος. Αν εμπιστευόταν μόνο την τυπική ζυγαριά, που δείχνει το σωματικό βάρος, θα νόμιζε ότι κάτι κάνει λάθος. Ή στην καλύτερη μπορεί να έβλεπε ότι έχει ανεβάσει την μυϊκή του μάζα, αλλά πιθανόν να νόμιζε ότι έχει ανέβει και το συνολικό του λίπος.

Επιπλέον, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πολλοί λένε πως 1 κιλό μυς ζυγίζει περισσότερο από 1 κιλό λίπους. ΛΑΘΟΣ. 1 κιλό είναι απλά…1 κιλό πάντα. Απλά, η διαφορά είναι στον όγκο που καταλαμβάνει το καθένα. Ένα κιλό λίπους καταλαμβάνει 4 φορές περισσότερο όγκο από 1 κιλό μυϊκού ιστού. Η μυϊκή μάζα έχει μεγαλύτερη πυκνότητα άρα καταλαμβάνει μικρότερο όγκο. Έτσι εξηγείται ότι μπορεί να μην έχει αλλάξει τόσο το νούμερο στην ζυγαριά, αλλά ο καθρέπτης να δείχνει ότι ο ιδρώτας που ρίχνεις στο γυμναστήριο δεν πάει χαμένος.

Αυτό το βλέπω ειδικότερα στις γυναίκες. Να σας ενημερώσω πως οι κοπέλες που κάνουν μαζί μου προπόνηση συνήθως βάζουν κιλά αντί να χάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει γυμναστεί ποτέ ή έχει γυμναστεί ελάχιστα με ένα στοχευμένο εξατομικευμένο πρόγραμμα με αντιστάσεις. Οι περισσότερες λιώνουν κυριολεκτικά πάνω σε ένα διάδρομο ή στην καλύτερη σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας όμως βάρος που δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη σύσταση ενός σώματος. Με πολύ απλά λόγια, όταν θέλουμε να μεγαλώσουμε την μυική μας μάζα πρέπει να προκαλέσουμε τον οργανισμό μας στο να αλλάξει. Ο οργανισμός μας τείνει να κρατάει αμετάβλητη κάθε παράμετρο κι αυτό ονομάζεται ομοιόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ασκούμενοι δεν βλέπουν διαφορές μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς δεν σοκάρουν τον οργανισμό τους αλλά του δίνουν συνεχώς τα ίδια ερεθίσματα.

Για να μην μακρηγορώ, η ζυγαριά αν δεν εμφανίζει κι άλλες παραμέτρους της σύνθεσης του σώματος όπως ποσοστό λιπώδη ιστού, ποσοστό σκελετικών μυών κτλ δεν αξίζει να ανεβαίνετε, μόνο κακό κάνει στην ψυχολογία σας. Αλλά ακόμη κι αυτές να έχει, ο καθρέπτης και οι γύρω σας είναι οι καλύτεροι κριτές. Πόσοι και πόσες δεν θέλετε να ακούτε ειλικρινή κοπλιμέντα για την σωματική σας αλλαγή; υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο που έχετε αποδώσει;



Λιονάκης Γιώργος | Mail – Facebook

Πηγή: https://www.xtr.gr/el/page-286.html

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial