Αδυνάτισμα Διατροφή

Τι κάνεις λάθος και δεν αδυνατίζεις;

Oι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι οι περισσότερες δίαιτες δεν αξίζουν το χαρτί που είναι εκτυπωμένες, γιατί το κλειδί της απώλειας βάρους είναι στην υιοθέτηση ενός υγιούς και ισορροπημένου διατροφικού πλάνου και όχι μερικές γρήγορες που θα τις κάνεις για λίγες εβδομάδες.

Πρόβλημα 1: Οι δίαιτες δεν διαρκούν

Το πρόβλημα με την πλειοψηφία των διαιτών είναι ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσεγγίζουν θέματα διατροφής με τη λογική όλα ή τίποτα. Είναι προτιμότερο να κάνετε μικρές, ακόμα και πολύ σταδιακά αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα κρατήσουν, παρά να δίαιτες που ενθαρρύνουν να αλλάξετε δραματικά τη ζωή σας για περίπου 2 εβδομάδες. Μόλις τελειώσουν αυτές οι δύο εβδομάδες και επιστρέψεις στις παλιές σου συνήθειες, μάντεψε? Το σώμα σου θα γίνει και αυτό όπως ήταν αρχικά.

Αν υπάρχει κάποιος κανόνας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ότι οι μικρές αλλαγές κρατάνε, ενώ οι μεγάλες όχι. Το να λες ότι θα αλλάξεις ό,τι έκανες λάθος από τη Δευτέρα το πρωί μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό – και να έχεις μερικούς που θα σου λένε μπράβο – αλλά δεν αλλάζει την πραγματικά λανθασμένη σου συμπεριφορά. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι αργός, σταθερός και οδηγεί σίγουρα στην επιτυχία.

Πρόβλημα 2: Οι δίαιτες σε κάνουν να πεινάς

Η δίαιτα σου επιτρέπει να χάσεις λίπος, αλλά και η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Ο κόσμος της δίαιτας συντρίβεται και έρχεται στο προσκήνιο η αθλητική διατροφή. Θα χάσεις βάρος από το θερμιδικό έλλειμμα – μιας και θα καις περισσότερες θερμίδες από όσες τρως – όχι γιατί μείωσες δραστικά την ποσότητα φαγητού, αλλά γιατί ξεκίνησες την άσκηση. Οι θερμίδες που καις σηκώνοντας βάρη προστίθενται στο μεταβολισμό ευνοώντας την μυϊκή ανάπτυξη και βάζοντας τον οργανισμό σου σε fat – burn λειτουργία, χωρίς να πεινάς.

Πρόβλημα 3: Οι δίαιτες σε κουράζουν

Ένα χρόνιο πρόβλημα με τις δίαιτες είναι ότι πολλές από αυτές είναι υπερβολικά λίγων θερμίδων. Εξαιτίας του ότι δεν παρέχουν αρκετή ενέργεια για να βγάλεις την προπόνηση σου και να βγάλεις εις πέρας τις υποχρεώσεις που έχεις μέσα στη μέρα σου, είναι σίγουρα λύση με ημερομηνία λήξεως. Ακόμα και αν τα προγράμματα απώλειας βάρους συμπεριλαμβάνουν άσκηση – παραδόξως υπάρχουν πολλά που δεν – συνήθως σου λένε να φας κάτι πολύ λίγο και έπειτα να προπονηθείς ασταμάτητα. Μπορεί στην αρχή να χάσεις μερικά κιλά, αλλά επίσης θα απαρνηθείς τη μυϊκή σου μάζα και αυτή η στροφή στο μεταβολισμό σύντομα θα σε φέρει πάλι στο 0. Είτε πρόκειται για το διάδρομο του γυμναστηρίου ή το στατικό ποδήλατο, οι ατελείωτες ώρες που αφιερώνεις σε cardio προγράμματα με περιορισμένο αριθμό θερμίδων είναι ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στο τίποτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αυτό είναι ειδικότερα αλήθεια αν ακολουθείς μια διατροφή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, που είναι τόσο δημοφιλείς αυτή την περίοδο. Οι υδατάνθρακες είναι πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη φυσική δραστηριότητα και δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δεν παρέχουν επαρκή υποστήριξη στις επίπονες προπονήσεις ή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, για μεγάλες περιόδους. Αντιθέτως, μια διατροφή μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες παρέχει επαρκή ενέργεια ώστε να παραμένεις active και να συνεχίζεις να καις λίπος. Οι ασκήσεις αντοχής απαιτούν περισσότερους υδατάνθρακες σε σχέση με τις ενδυνάμωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόδοσή σου θα βελτιωθεί όταν λαμβάνεις επαρκή ποσότητα υδατανθράκων.

Πρόβλημα 4: Οι δίαιτες καννιβαλίζουν τους μύες σου

Οι δίαιτες τείνουν να δίνουν πολύ λίγη σημασία στην υποστήριξη της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια που βρίσκεσαι σε θερμιδικό περιορισμό. Αυτό είναι σημαντικό για κάτι πολύ περισσότερο από αισθητικούς λόγους. Όταν χάνεις μυϊκή μάζα, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός πέφτει και δεν καις τόσες θερμίδες όσες θα δυνητικά θα μπορούσες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσαθούν πρώτα να κάψουν το λίπος και μετά να χτίσουν μύες. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να μειώσεις πάρα πολύ τις θερμίδες που δεν θα έχεις μετά τη δύναμη να προπονηθείς έντονα στο γυμναστήριο. Όταν καις περισσότερους μύες από ότι λίπος, μειώνεται ο μεταβόλικος σου ρυθμός και ξανα ξεκινά η αύξηση βάρους.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial