Aνάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις, μπορείς εύκολα να μετατρέψεις ένα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο σε μία βαριά και δύσπεπτη γαστρονομική επιλογή.
Στην ουσία, την ονομασία «σαλάτα» μπορεί να πάρει οποιοδήποτε τρόφιμο είναι ανακατεμένο με οτιδήποτε άλλο. Και ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξεις, μπορείς εύκολα να μετατρέψετε ένα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο σε μία βαριά και δύσπεπτη γαστρονομική επιλογή.
Τι πρέπει να προσέξεις για να μην τα κάνεις σαλάτα.. στην κυριολεξία;
Μήπως τα λαχανικά σου «κολυμπάνε» στο λάδι; Το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελείται από τα λεγόμενα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, όμως δεν παύει να ανήκει στην κατηγορία του λίπους, του πιο θερμιδογόνου συστατικού της διατροφής μας.
Και αν, παρασυρόμενος από το μεσογειακό σας ταμπεραμέντο, προσθέσεις λάδι «με το κιλό», μάθε πως κάθε γραμμάριο λίπους σε προμηθεύει με 9 θερμίδες, που είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες (πχ ψωμί, ζάχαρη, μακαρόνια) και τις πρωτεΐνες (πχ κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά) που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Πες λοιπόν όχι στις υπερβολές και πρόσθεσε μία μόνο κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, που περιέχει 135 θερμίδες, και είναι αρκετή για να εμπλουτίσει γευστικά τη σαλάτα σου!
Όχι, η πατατοσαλάτα δεν θεωρείται σαλάτα με την ευρεία έννοια του όρου.
Το ίδιο ισχύει για τον ντάκο αλλά και τη μακαρονοσαλάτα. Όλα τα παραπάνω μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν κυρίως γεύματα, τα οποία καλό θα ήταν να απολαύσεις όχι αντί, αλλά με τη συνοδεία λαχανικών. Το παξιμάδι άλλωστε, αποτελεί μία εκδοχή «αφυδατωμένου» ψωμιού, ενώ τόσο η πατάτα όσο και τα μακαρόνια ανήκουν επίσης στα αμυλούχα τρόφιμα.
Τα extra που «φορτώνουν»: Ξέρεις ότι τα μόλις 30 γραμμάρια μπέικον μπορούν να σαε επιβαρύνουν με 150 περίπου θερμίδες και 12 γραμμάρια λιπαρών; Μήπως επίσης πρόσθεσες στη σαλάτα σου μία φέτα σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam των 60 γραμμαρίων; Τότε πρόσθεσε και στο «λογαριασμό» σου 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά! Ακόμη και αν ποντάρεις στην τέρψη του ουρανίσκου, μπορείς να βρεις εναλλακτικούς και υγιεινούς τρόπους για να απολαύσεις τη σαλάτα σου.
Απέφυγε τις σος που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα και παρασκεύασε γευστικές παραλλαγές που βασίζονται στο γιαούρτι, ή φτιάξε μία vinegraitte με ξύδι balsamico, μουστάρδα και λίγο μέλι. Αντί για αλλαντικά, μπορείς να προσθέσεις στήθος από κοτόπουλο τόνο σε νερό, ή οποιαδήποτε άλλη εκδοχή ψητού ψαριού, ενώ παράλληλα μπορείς να επιλέξεις κάποιο κίτρινο τυρί μειωμένων λιπαρών, που θα δώσει γεύση και σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους.
Εναλλακτικά, μπορείς να προσδώσεις γεύση και πρωτεΐνη στη σαλάτα σου προσθέτοντας ξηρούς καρπούς ή όσπρια μαγειρεμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά.
Μην ξεχνάς πως η σαλάτα είθισται να αποτελεί ένα φρέσκο πιάτο που σε ανεφοδιάζει θρεπτικά και μπορεί να συμβάλει στον γρήγορο κορεσμό, και όχι μία «παραλλαγή» του hamburger.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη φαντασία, προκειμένου να συνθέσεις τη δική σου αγαπημένη σαλάτα με τέτοιο τρόπο που θα προασπίζει της υγεία και θα προστατεύει τη σιλουέτα σου!
Πηγή: iatronet.gr