Όσοι κάνουν δίαιτα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να γίνουν θύματα του συναισθηματικού φαγητού: “Όσο πιο πολύ στερείς πράγματα από τον εαυτό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να το παρακάνεις με το φαγητό“, λέει η κλινική και αθλητική ψυχολόγος Sari Shepphird. Αν μπεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις λίστα απαγορευμένων τροφίμων, οι πιθανότητες λένε ότι θα επαναστατήσεις και όταν δυσκολέψουν τα πράγματα θα φας τα απαγορευμένα τρόφιμα, ειδικά όταν πρόκειται για γλυκά και υδατάνθρακες που παρέχουν άμεση θαλπωρή. “Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αυξάνουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, η οποία είναι από τις κύριες ορμόνες χαράς στον εγκέφαλο”, συνεχίζει η ειδικός.
Τα tips της ειδικού για να μπορέσεις να το διαχειριστείς
1.Τρως όταν έχεις πολύ δουλειά.
Μόλις έφαγες μεσημεριανό, αλλά αρχίζεις να τσιμπολογάς τους ξηρούς καρπούς όσο πλησιάζει η προθεσμία. “Το φαγητό αναβάλει την αιτία που σου προκαλεί το στρες”, λέει η ειδικός. Η τακτική της καθυστέρησης είναι αυτή που αντί να λυγίσεις καταφέρνεις να δουλέψεις τελικά. Επιπλέον, όταν στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις είναι τεράστια, το να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου φαίνεται να μην είναι στις προτεραιότητες σου, έτσι στρέφεσαι προς το φαγητό σαν μια γρήγορη και άνετη πηγή ευχαρίστησης. “Αν δε βρεις χρόνο να κάνεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις ή να νιώσεις καλά, είναι πιθανόν να στραφείς σε κάτι γρήγορο και άμεσο ώστε να καλύψεις την ανάγκη σου”, προσθέτει.
Τι να κάνεις:
Στο τέλος, το να στρέφεσαι στο φαγητό δεν θα λύσει το πρόβλημα σου, μιας και η δουλειά πρέπει να γίνει. Αντιθέτως, η ψυχολόγος προτείνει να σταματήσεις και να πάρεις 5 βαθιές ανάσες. Η αυξημένη ενσυνειδητότητα μπορεί να ακούγεται πολύ απλή για να είναι αληθινή, αλλά είναι ένας παντοδύναμος τρόπος για να κάνεις focus στο τώρα και να απομακρυνθείς από το συναισθηματικό φαγητό. Το πιο πιθανό είναι ότι μετά από μερικές εκπνοές θα βρεις τον εαυτό σου και θα μπορέσεις να βγάλεις εις πέρας τη δουλειά, χωρίς να χρονοτριβείς.