Αν θες να φας υγιεινά και ισορροπημένα, τότε είναι σημαντικό να παρέχεις στο σώμα σου 3 απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες. Να θυμάσαι οι υδατάνθρακες είναι οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού σου: υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών σου και των οργάνων.
Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες – Ποια είναι η διαφορά;
Όταν μιλάμε για υδατάνθρακες, ξεχωρίζουμε 2 είδη: τους σύνθετους και τους απλούς. Το κάθε είδος επηρεάζει διαφορετικά το σώμα.
- Απλοί υδατάνθρακες
… είναι τα επεξεργασμένα σάκχαρα, το λευκό αλεύρι και τα προϊόντα που τα περιέχουν όπως: γλυκά, fast food, αναψυκτικά κ.α. Επίσης, μπορεί να έχεις ακούσει να τα λένε «κενές θερμίδες», επειδή πέρα από τη γλυκιά γεύση, δεν παρέχουν κάποιο όφελος στον οργανισμό. Εκτός από τους σύνθετους υδατάνθρακες, οι απλοί απορροφώνται αμέσως στο αίμα και παρέχουν άμεσα ενέργεια. Τι συμβαίνει; Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν, αλλά και πέφτουν απότομα. Αυτό σε κάνει να νιώθεις εξάντληση και να λιγουρεύεσαι junk food.
- Σύνθετοι υδατάνθρακες
… έχουν, από την άλλη, πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Απορροφώνται από το αίμα πιο αργά από ότι οι απλοί υδατάνθρακες, Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης θα αυξηθούν σταδιακά. Τι συμβαίνει; Θα νιώθεις πιο χορτασμένος και θα έχεις λιγότερες λιγούρες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα προϊόντα ολικής αλέσεως, το ρύζι, το καλαμπόκι, το κεχρί, οι πατάτες, τα φρούτα, οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια, η κινόα, ο αμάρανθος και το φαγόπυρο. Όλα περιέχουν το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι φυτικές ίνες είναι ότι δεν πέπτωνται, έτσι παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού.
Ήξερες ότι η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας;
Η γλυκόζη είναι η μικρότερη και πιο συχνή μορφή υδατάνθρακα. Μπορεί να την ακούσεις να την αποκαλούν δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή απλώς ζάχαρη. Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα εξαρτώνται από την πρόσληψη γλυκόζης – μόνο με τη γλυκόζη θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς. Η γλυκόζη αποθηκεύεται με τη μορφή του γλυκογόνου στο αίμα, στο συκώτι και τους μύες. Οι δρομείς απολαμβάνουν την επίδραση της «φόρτωσης υδατανθράκων» τη νύχτα πριν τον αγώνα.