Νέα μελέτη δείχνει ότι το να τρως ολόκληρο το αυγό σου βοηθά στο ‘χτίσιμο’ των μυών περισσότερο από το να φας μόνο τα ασπράδια τους.
Για δεκαετίες ολόκληρες που κυριαρχούσε ο φόβος για το λίπος είχε σχεδόν αποκλειστεί η κατανάλωση του κρόκου των αυγών, με τα ασπράδια να θεωρούνται μονόδρομος για τη μυϊκή δόμηση και αποκατάσταση.
Μάντεψε; Σύμφωνα με νέα μελέτη η πρωτεΐνη από όλο το αυγό υπερέχει σημαντικά εκείνης που προέρχεται αποκλειστικά από τα ασπράδια. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition οι ερευνητές παρατήρησαν σε δείγμα αντρών που έκαναν προπόνηση αντιστάσεων πως τα αμινοξέα εισέρχονταν στην κυκλοφορία και συνέθεταν τους μύες. Το ενδιαφέρον ήταν ότι από τα δείγματα αίματος, είδα ότι το 60 – 70 % των αμινοξέων που ήταν στην κυκλοφορία και ήταν διαθέσιμο για χρήση δεν επηρεαζόταν από το ποιο συστατικό του αυγού είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες. Στη συνέχεια όταν παρατήρησαν πως στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν τα αμινοξέα είδαν μια σημαντική διαφορά: Η διαδικασία μυϊκής σύνθεσης από ολόκληρο το αυγό ήταν 40% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που προερχόταν μόνο από ασπράδια.
Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ξεκαθαριστούν οι ακριβείς παράγοντες που οφείλονται για αυτό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι στον κρόκο του αυγού που μπουστάρει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την πρωτεΐνη.
Πέρα από τη μυϊκή σύνθεση, τα αυγά κάνουν καλό στην υγεία σου συνολικά. Ο κρόκος του αυγού περιέχει:
- τη βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στη συστολή των μυών,
- τα αντιφλεγμονώδη Ω – 3 λιπαρά οξέα και
- λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προασπίζουν την υγεία των ματιών σου.
Πηγή: runnersworld.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email:maria.mentzelou@hotmail.com