Συνήθως για όλους μας, ακόμα και για τους πιο φανατικούς της γυμναστικής, υπάρχουν περίοδοι που για διάφορους λόγους επαγγελματικούς, προσωπικούς ή υγείας αναγκαζόμαστε να διακόψουμε την άσκησή μας.
Το ερώτημα που προκύπτει, στο διάστημα της αποχής μας από την δραστηριότητα, είναι κατά πόσο είναι διατηρήσιμες οι προσαρμογές της προπόνησης και για πόσο χρονικό διάστημα. «Γυμνάζομαι συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι πιο δύσκολο να χάσω ό,τι έχω πετύχει; Δεν θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι τότε;»
Μετά τη διακοπή της προπόνησης έχουμε αντιστροφή των προσαρμογών της. Το πόσο γρήγορα χάνεται η δύναμη και η αντοχή μας, εξαρτάται από τη συχνότητα με την οποία προπονούμασταν πριν και από το μέγεθος της αποχής μας από την προπόνηση. Μετά από 1-2 εβδομάδες διακοπής της άσκησης παρατηρούνται οι πρώτες σημαντικές αλλαγές και μέσα στους πρώτους μήνες χάνονται τα περισσότερα οφέλη.
Παρόλα αυτά, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα ασχολούμαστε συστηματικά και σοβαρά με την άσκηση, τόσο πιο αργά θα χαθούν και τα αποτελέσματα. Στην περίπτωση που οι επιδόσεις μας αποκτήθηκαν γρήγορα, τότε θα χαθούν επίσης γρήγορα, εάν για κάποιο λόγο σταματήσουμε την προπόνηση.
Έτσι λοιπόν, το σημαντικότερο είναι να κατανοήσουμε ότι είναι προτιμότερο να γυμναζόμαστε συνεχώς, έστω και για λίγο, από το να γυμναζόμαστε για μικρές περιόδους τακτικά ή/και έντονα αλλά στη συνέχεια να ακολουθούν μεγάλα διαλείμματα αποχής .
Ακόμα και οι σπουδαιότεροι αθλητές και πρωταθλητές, εάν σταματήσουν την δραστηριότητα, θα βρεθούν σε χειρότερη φυσική κατάσταση, από έναν άνθρωπο που ακολουθεί για όλη του τη ζωή, ένα απλό και μέτριας έντασης πρόγραμμα άσκησης!
Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr