Διατροφή Ενημέρωση

H σημασία των Προβιοτικών στο πέρασμα των χρόνων

Η σημασία και η σπουδαιότητα των προβιοτικών είναι πιο λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Ας δούμε όμως την σημασία τους ανάλογα με την ηλικία και πιο πολύ στα παιδιά. Όσον αφορά τα είδη των βακτηρίων στα περιττώματα των παιδιών έχει αποδειχτεί ότι είναι διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται στους ενηλίκους, με περισσότερα Bifidobacteria και με υψηλότερο αριθμό προαιρετικά αναερόβιων μικροργανισμών.

Ασθένειες, όπως η γαστρεντερίτιδα, είναι σε θέση να αλλάξουν την χλωρίδα που υπήρχε πριν την ασθένεια. Μετά από μια αντιβιοτική θεραπεία, η συχνότητα μιας ανωμαλίας των βακτηριδίων της εντερικής χλωρίδας στα παιδιά είναι πολύ πιο υψηλή. Η χρήση προβιοτικών μπορεί να επανεγκαθιδρύσει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και μπορεί να βοηθήσει ώστε να ελεγχθούν τα δυσμενή αποτελέσματα της αντιβιοτικής θεραπείας.

Η βακτηριακή χλωρίδα των βρεφών που έχουν θηλάσει παρουσιάζεται διαφορετική σε σχέση με τα βρέφη τα οποία τράφηκαν με γάλα σε μορφή σκόνης. Τα Bifidobacteria και οι Lactobacilli εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα πρώτα, ενώ στα δεύτερα εμφανίζονται πιο πολλά είδη εντεροβακτηρίων. Στην διαφορά αυτή των ειδών των βακτηρίων, πιστεύεται ότι οφείλονται οι αυξημένοι κίνδυνοι για λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος που παρατηρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε βρέφη τα οποία έχουν σιτιστεί με συνθετική διατροφή.

Ο Dr.Racik, προτείνει την καθημερινή λήψη του Bifidobacterium infantis για την ενίσχυση του οργανισμού των βρεφών. Η ανάπτυξη των Bifidobacteria κυρίως του Β-infantis ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τον θηλασμό. Τα Bifidobacteria συμμετέχουν στην αφομοίωση του ασβεστίου, καθώς και άλλων μετάλλων και βιταμινών στα βρέφη. Με την βοήθεια των βακτηρίων αυτών παράγεται η λακτάση, ενώ ενισχύεται και η ανάπτυξη του βρέφους. Τα επίπεδα των Bifidobacteria μειώνονται σημαντικά μέσα στο πεπτικό σύστημα, καθώς παρουσιάζονται πιο ευαίσθητα συγκρινόμενα με άλλα βακτήρια.

Η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων σε εγκύους κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης μέχρι και την ημέρα της γέννησης, έχει ως αποτέλεσμα την μόνιμη εγκατάσταση αποικιών προβιοτικών στην γαστρεντερική οδό των βρεφών, σύμφωνα με μελέτη του Vanderhoof και των συνεργατών του. Σίγουρα, οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συνεχιστούν, όμως εικάζεται ότι η χορήγηση προβιοτικών θα έπρεπε ίσως να είναι πιο συστηματική κατά την διάρκεια της κύησης.

Τα μέχρι τώρα λοιπόν δεδομένα μας δείχνουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της χορήγησης προβιοτικών είναι πιο σημαντικές στα βρέφη σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους. Τα μωρά, τα οποία δε θηλάζουν αλλά διατρέφονται με αγελαδινό γάλα, εμφανίζουν στον γαστρεντερικό τους σωλήνα διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, τα οποία τα καθιστούν (ιδιαίτερα τα πρόωρα), πιο ευαίσθητα σε διάρροια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα βρέφη και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε μεγαλύτερο βαθμό σε διάφορα είδη λοιμώξεων λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και διατροφής.

Ακόμη η δυσαπορρόφηση της λακτόζης είναι ένα συχνό πρόβλημα στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Η χρήση προβιοτικών σε αυτόν τον πληθυσμό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα. Στο παχύ έντερο των ηλικιωμένων περιέχονται 2,5 κιλά περίπου ζωντανών οργανισμών, ποσότητα η οποία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν, καθώς και από την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς των οξέων του στομάχου στις διάφορες ηλικίες, συνιστάται οι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν τα προβιοτικά μέσω κάψουλων, οι οποίες διαλύονται μέσα στον εντερικό σωλήνα και δεν επηρεάζονται από τα διάφορα οξέα του στομάχου. Πειραματικά δεδομένα λοιπόν, αποδεικνύουν ότι η ικανότητα προσκόλλησης διαφορετικών ειδών προβιοτικών μικροοργανισμών στο εντερικό επιθήλιο εξαρτάται από την ηλικία του ανθρώπου, καθώς και από την κατάσταση της υγείας του.


Πηγή: diatrofi.gr

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial