Είναι πολύ συχνή απορία αν τελικά είναι επισήμως safe να κάνεις γυμναστική και βάρη με άδειο στομάχι.
Η Cassie Johnston εξηγεί ότι δεν υπάρχει μια εύκολη απάντηση, επειδή η απάντηση δεν υπάρχει γενικά, αλλά αν νιώθεις χάλια να φας πριν την προπόνηση, τότε προφανώς δεν μπορείς να το κάνεις. Προσωπικά εκείνη βλέπει στα δικά της workouts τις διαφορές: μπορεί να κάνει καθίσματα μια χαρά αν έχει πριν μια ή δύο ώρες αλλά αντιθέτως αν κάνει άρσεις θανάτου νιώθει μια άβολη πίεση στο στομάχι της όταν προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον πυρήνα. Έτσι, η απάντησή της είναι κάνε αυτό με το οποίο νιώθεις καλύτερα.
Η επιστήμη όμως μίλησε: Η ιδέα της γυμναστικής νηστικός έχει γίνει πολύ δημοφιλής, επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι θα αντλήσουν την ενέργεια κατευθείαν από τις αποθήκες του λίπους ή κάτι τέτοιο. Εν μέρει, είναι αλήθεια αυτό με τις αποθήκες λίπους – όταν γυμνάζεσαι, το σώμα σου πρώτα χρησιμοποιεί το γλυκογόνο (που προέρχεται από τους υδατάνθρακες) για ενέργεια, αλλά αν έχεις χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου (επειδή δεν έχεις φάει τίποτα από το προηγούμενο βράδυ), τότε το σώμα σου θα χρησιμοποιήσει το λίπος για καύσιμο. Έτσι στη θεωρία βγάζει νόημα, αλλά στην πράξη είναι λίγο πιο πολύπλοκο από αυτό – η επιστημονική γνώμη είναι λίγο μπλεγμένη και ο τύπος γυμναστικής που κάνεις παίζει ρόλο. Μετά υπάρχει θέμα σχετικά με το ότι πιθανόν είσαι λιγότερο παραγωγικός σε κατάσταση νηστείας. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί για τους στόχους της σύστασης σώματος, τις προ-προπονητικές γευματικές συνήθειες μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικοί παράγοντες όσο νόμιζες, εκτός από την επιστήμη. Μπορεί για κάποιον που κάνει προπόνηση επαγγελματικά να παίζει ρόλο, αλλά για κάποιον αθλούμενο, όχι τόσο.
Σε μερικούς αρέσει να καταναλώνουν περίπου 200 θερμίδες ή κάποια γρήγορα απορροφήσιμη μορφή υδατάνθρακα, όπως καραμέλες. Οι 200 θερμίδες δεν είναι τόσο πολλές κυρίως δεν κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να σε κάνουν να νιώσεις χορτάτος ή όχι (τουλάχιστον από τη δική της εμπειρία), έτσι αν ένα πλήρες γεύμα σε ενοχλεί, ένα μικρό και εύπεπτο σνακ μπορεί να μη σε πειράξει.