Lifestyle Ιστορίες

Τι θα αλλάξει στο σώμα σου με 11 κιλά μυϊκής μάζας

Πώς οι ασκήσεις με βάρη βοήθησαν τη Gabby Male να ξεπεράσει τη διατροφική διαταραχή!

Όλη μου τη ζωή είχα προπονητές, γονείς και συμμαθητές που με έβαζαν να συμμετέχω στην προπόνηση και να μένω active. Όταν τελείωσα το λύκειο σταμάτησαν και αυτά και συνειδητοποίησα ότι για να συνεχίσω έπρεπε μόνη μου να κινητοποιώ τον εαυτό μου.

Εκτός από το ότι παρέμενα δραστήρια, ποτέ δεν είχα θετική άποψη για το σώμα μου, έτσι όταν μπήκαν τον πρώτο χρόνο στο πανεπιστήμιο σκέφτηκα: “Αυτή είναι η ευκαιρία μου. Μπορώ να φτιάξω το σώμα των ονείρων μου”– το οποίο, φυσικά, ήταν να είναι αδύνατο.

Ήμουν 66 κιλά. Έτσι το καλοκαίρι πριν το Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να κάνω προγράμματα cardio. Περιστασιακά έκανα βάρη, αλλά δεν ήθελα να αποκτήσω όγκο.

Και έχασα βάρος πολύ γρήγορα. Μέσα σε 4 μήνες, έπεσα στα 53,5 κιλά. Αλλά ξαφνικά αυτό το βάρος, δεν έμοιαζε αρκετά χαμηλό.

Με την ίδια ταχύτητα συνέχισα να χάνω βάρος και έγινα εντελώς εμμονική με την καταμέτρηση των θερμίδων και την απώλεια βάρους. Έκανα διπλές προπονήσεις και έτρωγα 1.200 θερμίδες ημερησίως – χωρίς καμιά ζαβολιά. Η εμμονή μου άρχισε σιγά σιγά να μου στερεί την κοινωνική μου ζωή και την ψυχική μου υγεία.

Είχα πολύ κακές διατροφικές συνήθειες. Παρά ήταν κακές. Ήθελα να μπορώ να τρώω τακτικά και να μην σκέφτομαι εμμονικά κάθε μπουκιά που τρώω. Είχα φτάσει στο στόχο μου, αλλά δεν ένοιωθα την ικανοποίηση που περίμενα. Έτσι έθεσα έναν καινούριο: Να είμαι υγιής και δυνατή τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Η αλλαγή

Όταν έψαχνα να βρω αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε την ψυχική μου υγεία, ήξερα ότι χρειαζόμουν να βρω δύναμη. Έτσι ξεκίνησα να σηκώνω περισσότερα βάρη. Απευθύνθηκα σε ένα personal trainer να μου διδάξει τη σωστή τεχνική και να μου δείξει τα βασικά τους τελευταίους μήνες πριν πάω στο πανεπιστήμιο.

Όταν ξεκίνησα, βρήκα μια δουλειά στο γυμναστήριο του πανεπιστημίου, όπου έγινε ο καλύτερος τρόπος για να μάθω. Έψαχνα στο Instagram να βρω τρόπους να κάνω τα workouts μου πιο δημιουργικά. Βέβαια αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν ότι προσέγγισα ανθρώπους που έρχονταν στο γυμναστήριο και σήκωναν βάρη. Ο καθένας τους με δίδαξε κάτι καινούριο και μου έδειξε μια νέα οπτική ή ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής, πράγματα που με έκαναν πολύ χαρούμενη. Με τον καιρό, τα βάρη με βοήθησαν να γίνω σωματικά πιο δυνατή – αλλά το να είμαι μέρος του community ήταν αυτό που πραγματικά με βοήθησε να νιώσω πνευματικά δυνατή.

Αμέσως, με ξετρέλανε το γεγονός ότι το να σηκώνω βάρη ήταν ευκολότερο από το να τρέχω για μια ώρα – και πολύ πιο διασκεδαστικό! Αλλά ήξερα ότι για να γίνω δυνατότερη, έπρεπε να  τρώω περισσότερο. Η διατροφή για μένα ήταν το δυσκολότερο μέρος. Μου πήρε πολύ καιρό να διορθώσω τη σχέση μου με το φαγητό.

Σιγά σιγά, ξεκίνησα να προσθέτω περισσότερες θερμίδες. Ήμουν εντελώς φοβισμένη ότι θα αποκτήσω πολύ όγκο, αλλά όσο περισσότερο διάβαζα και έψαχνα, τόσο συνειδητοποιούσα ότι αυτό δε θα συνέβαινε παρά μόνο αν έτρωγα υπερβολικά και σήκωνα πολλά, πολλά βάρη. Ξεκίνησα να επιτρέπω στον εαυτό μου περισσότερες λιχουδιές τις οποίες είχα απαγορεύσει στον εαυτό μου και μετά τις έτρωγα λαίμαργα. Αντίθετα, έμαθα να τρώω ελεγχόμενα.

Όταν ξεκίνησα να τρώω περισσότερο φαγητό, επίσης ξεκίνησα να σηκώνω πιο βαριά βάρη. Άρχισα να εστιάζω στο βάρος που σήκωνα στο γυμναστήριο, και όχι στο βάρος που έδειχνε η ζυγαριά. Όσο περισσότερο μου άρεσαν οι αλλαγές που έβλεπα στο σώμα μου, τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι το φαγητό δεν ήταν ο εχθρός και αντιθέτως μπορούσε απλώς να είναι το καύσιμο που χρειαζόμουν στις προπονήσεις.

Τα workouts

Να πώς ήταν μια συνηθισμένη εβδομάδα προπονήσεων:

Δευτέρα: Στήθος / Τρικέφαλοι / Ώμοι

Τρίτη: Δικέφαλοι / Πλάτη

Τετάρτη: Πόδια (με έμφαση στον ιγνυακό τένοντα και στο γλουτό)

Πέμπτη: Ώμοι / Στήθος / Κοιλιακοί

Παρασκευή: Πόδια (με έμφαση στον τετρακέφαλο και στο γλουτό)

Σάββατο: Ημέρα ενεργητικής αποκατάστασης

Κυριακή: Cardio / Πόδια / Κοιλιακοί

Μου αρέσει να ενσωματώνω συνδυαστικές ασκήσεις με βάρη, όπως πιέσεις, καθίσματα, άρση γλουτών και άρσεις θανάτου. Αυτές όλες οι ασκήσεις στις οποίες συνήθως χρησιμοποιώ πιο πολλά κιλά μου δίνουν ένα εξαιρετικό συναίσθημα ότι μπορείς να προσθέτεις κιλά και να συνεχίζεις.

Συνεχίζω να κάνω cardio προγράμματα, επειδή με βοηθούν να διατηρώ χαμηλά τα επίπεδα λίπους, αλλά και γιατί κάνει καλό στο μυαλό μου – το βρίσκω πραγματικά πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις, έτσι με κάνει να θέλω να γίνω καλύτερη και να δουλέψω σκληρότερα. Συνήθως, το cardio είναι κάτι τύπου HIIT, με 10 ως 15 λεπτά sprint.

Το φαγητό

Στόχευα να τρώω ημερησίως 1.800 ως 2.200 θερμίδες ημερησίως, μιας και είχα ιστορικό περιοριστικού και διαταραγμένου τρόπου σίτισης, αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να βρω την ισορροπία, χωρίς να έχω τα τρόφιμα στο μυαλό μου κατηγοριοποιημένα σε “καλά” και “κακά”. Προφανώς ένα cookie δεν ήταν τόσο καλό όσο ένα φλιτζάνι σπανάκι αλλά και τα δύο σου παρέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών που προστίθεται στο συνολικό σου άθροισμα θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.

Προσωπικά, βρίσκω ισορροπία καταναλώνοντας 85% ολόκληρα, πυκνά σε θρεπτικά συστατικά και περισσότερο φυσικά τρόφιμα και 15% περισσότερο θερμιδικά πυκνά τρόφιμα. Τρώω καθαρά τρόφιμα και κάνω καμιά ζαβολιά πότε πότε. Αν έχω λιγούρα για μια πίτσα ή ένα donut, θα το φάω, αλλά όχι κάθε μέρα, μόνο εκείνες που το χρειάζομαι!

Περιορίζομαι στο να πίνω αλκοόλ τα Σαββατοκύριακα, με ένα ποτήρι κρασί που και που. Αυτό είναι ισορροπία για εμένα, αλλά σίγουρα αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ανταμοιβή

Έχουν υπάρξει μερικές μεγάλες στιγμές για μένα. Όταν απέκτησα τη δύναμη να κάνω πιέσεις στήθους με 61 κιλά, ήμουν σοκαρισμένη. Ήταν τόσο ενθαρρυντικό και με εμψύχωσε.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν σίγουρα πώς τα βάρη άλλαξαν το μεταβολισμό μου. Τώρα, μπορώ να τρώω περισσότερο φαγητό, να είμαι καλή στις προπονήσεις και να μην ανησυχώ πάντα ή να έχω εμμονή με τις θερμίδες.

Όμως ειλικρινά, συνέβη πρόσφατα όπου είδα στα αλήθεια την σκληρή δουλειά που είχα κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Νιώθω καθορισμένη κάθε μου περιοχή – τους ώμους μου, το στομάχι μου. Είναι υπέροχο να ξυπνάς το πρωί, να κοιτάς τον καθρέπτη και να σκέφτεσαι: “Wow, είμαι περήφανη για μένα”. Πήρα 11 κιλά από τότε που ξεκίνησα τα βάρη και τώρα ζυγίζω 64,5 κιλά.

Το βάρος περίπου που με οδήγησε αρχικά στη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Το αστείο είναι ότι τώρα, στο ίδιο βάρος, πραγματικά έχω το σώμα των ονείρων μου, επιπλέον είμαι πνευματικά δυνατή και χαρούμενη.

Το Νο.1 tip της Gabby

Όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως σωματότυπου και βάρους δε θα πρέπει να φοβάται να σηκώνει βάρη – για πολλούς λόγους! Όσο περισσότερους μύες έχεις, τόσο πιο πολύ θα αυξήσεις το μεταβολισμό σου, έτσι θα μπορείς να καις πάνω από 30 – 50 θερμίδες περισσότερες ανά κιλό μυ που αυξάνεις. Όσο για τις γυναίκες που φοβούνται ότι θα γίνουν ογκώδεις, αυτό δε θα συμβεί αν δεν τρως τόνους φαγητού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σηκώνοντας βάρη θα είσαι δυνατή ψυχικά και σωματικά. Θα νιώθεις ακαταμάχητη.


Πηγή: womenshealthmag.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial