Κάθε γυμναστήριο που σέβεται τον εαυτό του έχει και μία συσκευή Power Plate®. Πρόκειται για μία ακριβή συσκευή με πολλά κουμπάκια, οθόνη με διάφορες ενδείξεις, και φυσικά χρειάζεται κάποιον χειριστή. Είναι το απόλυτο μηχάνημα “παθητικής γυμναστικής”. Τι πάει να πει “παθητική γυμναστική” είναι ένα θέμα από μόνο του αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό πως το Power Plate δεν αστειεύεται, είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του μασαζοκορσέ και της ζώνης αδυνατίσματος. O ιστότοπος της εταιρίας κυριολεκτικά ξεχειλίζει από άνευ πραγματικού νοήματος φανφάρες τύπου “αποτελεί την κινητήρια δύναμη μιας νέας διάστασης στις λύσεις για την ευεξία σε κάθε ηλικία, τρόπο ζωής και επίπεδο σωματικής ικανότητας”.
Επίσης δεν προκαλεί εντύπωση πως σε άλλο σημείο του ιστότοπου γίνεται μία διακριτική προσπάθεια υπονόμευσης της γυμναστικής με αντίσταση (αυτό που λέμε “βάρη”). Ίσως τα νέα δεν έχουν φτάσει στους δημιουργούς του Power Plate® αλλά υπάρχει μία τεράστια βιβλιογραφία για τις θετικές επιπτώσεις αυτού του τύπου γυμναστικής. Η σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής.Μάλιστα τελευταία έχουν ανοίξει και “πιστοποιημένα κέντρα Power Plate”. Δεν ξέρουμε σε τι είναι πιστοποιημένα αλλά κάθε πιστοποίηση είναι καλή για το marketing.
Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και οι έρευνες. Άραγε τι λένε; Πολλές από τις έρευνες αυτές αναφέρονται σε ηλικιωμένους, και αναφέρουν κάποια βελτίωση των κινητικών λειτουργιών όμως σε αυτές τις μελέτες δεν γίνεται σύγκριση με κάποια άλλη μορφή άσκησης. Αναφέρουν όντως κάποια βελτίωση των κινητικών λειτουργιών όμως σε αυτές τις μελέτες δεν γίνεται σύγκριση με κάποια άλλη μορφή άσκησης. Όταν σε μία από αυτές τις έρευνες έγινε η σύγκριση τότε το Power Plate αύξησε κατά 2,2% το ποσοστό άλιπης μάζας. Όπως και να έχει, ένας ηλικιωμένος έχει να διαθέσει 30 λεπτά για την φυσική του κατάσταση μπορεί απλά να πάει ένα περίπατο. Είναι ένας περίπατος 30 λεπτών πιο αποδοτικός από 30 λεπτά Power Plate; Τι αλλαγές φέρνει στους δείκτες υγείας η μία παρέμβαση και τι η άλλη. Αυτό θα ήταν μία καλή ιδέα για μελέτη. Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιος στην εταιρία παραγωγής δεν έχει συλλάβει αυτήν την απλή ιδέα. Ίσως γιατί δεν υπάρχει © ή ® στο να τρέχεις ή να κάνεις βάρη;
Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί μία μελέτη που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Powerplate η οποία αναφέρεται στην μείωση της κυτταρίτιδας από κάποιον Dr Frank Host. Η μελέτη αυτή δεν υπάρχει σε κάποια έγκυρη επιστημονική βιβλιοθήκη όπως το Pubmed. Είναι προφανές υπό ποιες συνθήκες δημοσιεύτηκε, πόσο έγκυρη είναι μία δημοσίευση σαν κι αυτή.
Κάποιος που είναι εξοικειωμένος με το να διαβάζει επιστημονικούς όρους χωρίς να θαμπώνεται είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί από την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας για το Power Plate®: Λίγα πράγματα, συνήθως σε μη υγιή πληθυσμό και τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σύγκριση με μία συμβατική, χαμηλού (ή μηδενικού) κόστους εναλλακτική όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή τα βάρη. Αφήνουμε το κόστος για το τέλος. Μία συνεδρία μπορεί να κοστίσει ακόμα και 40 ευρώ. Το συμπέρασμα προκύπτει από μόνο του.
Πηγή: www.metavolismos.com