Ευεξία Υγεία

Θυρεοειδής και αύξηση βάρους

Υπάρχει μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ των ασθενειών του θυρεοειδούς, του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν το μεταβολισμό, ο οποίος προσδιορίζεται με τη μέτρηση της ποσότητας του οξυγόνου που χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή ενέργειας.

Εάν η μέτρηση αυτή γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας, το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR). Η μέτρηση του BMR ήταν μία από τις πρώτες δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η υγεία του θυρεοειδούς.

Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό συνήθως έχουν χαμηλό βασικό μεταβολικό ρυθμό και τα άτομα με υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα υψηλό βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ μεταβολισμού και σωματικού βάρους;

Οι διαφορές στο βασικό μεταβολικό ρυθμό σχετίζονται με τις αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο. Το ενεργειακό ισοζύγιο αντανακλά τη διαφορά μεταξύ του ποσού των θερμίδων που κάποιος λαμβάνει με την τροφή και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει το σώμα.

Ωστόσο, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συνδέει το σωματικό βάρος με το θυρεοειδή.

Για παράδειγμα, όταν οι μεταβολικοί ρυθμοί μειώνονται στα ζώα – όπως για παράδειγμα με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, δεν επέρχεται πάντα η αναμενόμενη υπερβολική αύξηση του βάρους.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές άλλες ορμόνες, εκτός των ορμονών του θυρεοειδούς, πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες, που είναι πολύ σημαντικές για τον έλεγχο των ενεργειακών αναγκών του σώματος, την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος.

Επειδή όλες αυτές οι ουσίες αλληλεπιδρούν τόσο με τα κέντρα του εγκεφάλου όσο και με τους ιστούς του σώματος που ελέγχουν την κατανάλωση και την πρόσληψη της ενέργειας (τροφής), δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς και σε ποιο βαθμό το σωματικό βάρος τροποποιείται αν μόνο ένας από αυτούς τους παράγοντες, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, επηρεάζεται. Σε κάθε άτομο το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της αύξησης του σωματικού βάρους;

Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού συνδέεται με τη συχνά παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Η αύξηση του βάρους είναι συχνά μεγαλύτερη στα άτομα με πιο σοβαρή μορφή υποθυρεοειδισμού.

Η αιτία της αύξησης του βάρους σε υποθυρεοειδισμό άτομα είναι επίσης περίπλοκη και δε σχετίζεται πάντα με την υπερβολική συσσώρευση λίπους.

Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που τυχόν να αποκτηθεί σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού οφείλεται σε υπερβολική κατακράτηση νερού και αλατιού.

Μια μαζική αύξηση του σωματικού βάρους σπάνια παρατηρείται σε υποθυρεοειδισμό.

Οι πιο πολλοί ασθενείς «παίρνουν» 3-5 κιλά! Τέλος, αν η αύξηση βάρους είναι το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού που παρατηρείται, είναι λιγότερο πιθανό ότι τα «παραπανίσια κιλά» οφείλονται αποκλειστικά στο θυρεοειδή.

Πόσο βάρος μπορώ να περιμένω να χάσω όταν αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα κιλά που κερδίζονται σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού οφείλονται σε συσσώρευση άλατος και νερού, όταν ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται μπορεί να αναμένει κανείς μία μικρή απώλεια βάρους -συνήθως μικρότερη από το 10% του σωματικού βάρους.

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού θα αναμενόταν να οδηγήσει σε μια επιστροφή του σωματικού βάρους σε αυτό που ήταν πριν ο υποθυρεοειδισμός αναπτυχθεί.

Ωστόσο, επειδή ο υποθυρεοειδισμός συνήθως υπάρχει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν διαγνωστεί, είναι αρκετά κοινό να μην παρατηρείται σημαντική απώλεια βάρους μετά από επιτυχή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Και πάλι, αν όλα τα άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, με εξαίρεση του επιπλέον βάρους, επιλύονται με τη θεραπεία με θυροξίνη, είναι λιγότερο πιθανό ότι η αύξηση του βάρους οφείλεται αποκλειστικά στο θυρεοειδή.

Όταν τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς επιστρέψουν στο φυσιολογικό, η πιθανότητα του ασθενούς να κερδίσει ή να χάσει κιλά δε διαφέρει σε σχέση με τα άτομα με έναν υγιή θυρεοειδή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θυροξίνη για να με βοηθήσει να χάσω βάρος, ακόμη και αν δεν έχω υποθυρεοειδισμό;

Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως εργαλείο για την απώλεια βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό, τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δίαιτα.

Ωστόσο, μόλις η λήψη των θυρεοειδικών ορμονών σταματήσει, τα κιλά που έχουν χαθεί συνήθως επανακτώνται.Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν σημαντικές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση της θυροξίνης, όπως η απώλεια μυϊκής μάζας και η οστεοπόρωση, πέρα από την οποιαδήποτε απώλεια σωματικού λίπους και καρδιακά προβλήματα.

Γι αυτό είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πριν από τη λήψη θυροξίνης τον ενδοκρινολόγο σας. Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού μιλήστε με τον ενδοκρινολόγο σας για να συντάξετε μαζί ένα διαιτολόγιο που θα σας βοηθήσει να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε.


Πηγή: nutrinews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial