Αρχικά το ξύπνημα στη μέση της νύχτας είναι εντελώς φυσιολογικό και μέρος του ανθρώπινου DNA μας. Κανένας δε κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στην πραγματικότητα μέχρι και 4 ως 6 ξυπνήματα τη νύχτα θεωρούνται φυσιολογικό. Σύμφωνα με το γιατρό Jose Colon αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή των σπηλαίων όπου κάποιος ξυπνούσε ώστε να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και μετά να πάει να ξανά κοιμηθεί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά από το ξύπνημα μπορείς να κοιμηθείς πάλι. Αν πάλι όχι, ίσως ευθύνεται κάτι από τα παρακάτω.
1.Θες να πας τουαλέτα
Η νυκτουρία (η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας) έχεις πολλούς παράγοντες που μπορούν να τη πυροδοτήσουν. Όμως, αν πιάνεις τον εαυτό σου να ξυπνά 2 ως 4 φορές τη νύκτα για να πάει τουαλέτα – ακόμα και αν περιορίσεις την απογευματινή λήψη υγρών – μπορεί να θες να πιεις περισσότερο νερό πριν κοιμηθείς. Φάει λιγάκι αλάτι παραπάνω. Γιατί; Το σώμα σου προσπαθεί να διατηρήσει την εσωτερική ισορροπία σε νερό και ηλεκτρολύτες, όταν όμως έχει υπερβολική ποσότητα νερού χωρίς αρκετό αλάτι τότε είναι που προσπαθεί να αποβάλλει νερό, έτσι πιθανόν εξηγείται η ανάγκη σου να ξυπνάς για να πας στο μπάνιο.
Λύση: Ο Jonathan Steele, υπεύθυνος του WaterCures.org προτείνει περίπου 30 λεπτά πριν κοιμηθείς, πιες ένα μικρό ποτήρι νερό με μια μικρή πρέζα ανεπεξέργαστου θαλασσινού νερού, ώστε να βοηθήσει το νερό να μπει μέσα σε όλα τα κύτταρα.
2.Ζεσταίνεσαι
Σύμφωνα με το National Sleep Foundation (NSF), το να ζεσταίνεσαι μπορεί και να μη σε βοηθήσει να κοιμηθείς και να σε ξυπνήσει το βράδυ.
- Η θερμοκρασία δωματίου,
- το τι φοράς,
- το σεντόνι και οι μαξιλαροθήκες επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος σου.
Λύση: Οι άνρωποι κοιμούνται άνετα σε ένα εύρος θερμοκρασιών. Ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 15 – 18 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το NSF. Επίσης, ένα ντουζ πριν τον ύπνο μπορεί να είναι βοηθητικό (δες εδώ τι λάθη όμως δεν πρέπει να κάνεις) μιας και ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος και δίνει σήμα στον εγκέφαλο που συνδέεται με τον ύπνο.
3.Είσαι online αργά τη νύχτα
Αν η βραδινή σου ρουτίνα περιλαμβάνει scroll down στο Facebook και στο Instagram, τα notifications μπορεί να σου διαταράξουν τον ύπνο. Η έκθεση των ματιών σου στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας σαμποτάρει την παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό σου ή αλλιώς της ορμόνης του ύπνου. Από την οθόνη του τάμπλετ σου ως εκείνη του smartphone σου, είναι πηγές φωτός που συνήθως τείνουμε να τις κρατάμε σε κοντινή στο πρόσωπο απόσταση, κάνοντες αυτόματα πιθανούς ‘κλέφτες’ του ύπνου μας.
Λύση: Χαμήλωσε τα φώτα στο δωμάτιο σου και βάλε στόχο μια ώρα πριν κοιμηθείς να έχεις αφήσει όλες τις ‘οθόνες’. Δύσκολο; Οι έρευνες δείχνουν ότι το μπλε φως που εκπέμπουν είναι το πιο προβληματικό. Μείωσε τη φωτεινότητα στο κινητό ή το τάμπλετ σου και κράτησε το τουλάχιστον 30 ως 60 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο σου, προκειμένου να μειώσεις τις πιθανότητες να χάσεις τον ύπνο σου.
4.Το βραδινό ποτό σου
Το δεύτερο κοκτέιλ ίσως σε νυστάξει, αλλά επίσης μπορεί και να διαταράξει τον ύπνο σου. Τις πρώτες ώρες που μεταβολίζεις το αλκοόλ, αυτό παράγει μια μορφή ύπνου που προλαμβάνει την υγιή κίνηση των ματιών που σου προσφέρει τον ‘ξεκούραστο’ ύπνο. Η έλλειψη αυτού του ύπνου θα κάνουν το δεύτερο μισό της νύχτας σου ανήσυχο.
Λύση: Το καλύτερο κοκτέιλ για να μπορέσεις να κοιμηθείς; Δεν υπάρχει. Αν σκοπεύεις να πιεις, να ξέρεις πως υπάρχει πιθανότητα να μη μπορείς να κοιμηθείς (Υπάρχει λόγος που το “happy hour” και το “cocktail hour” είναι νωρίς το απόγευμα). Σταμάτα να πίνεις λίγες ώρες πριν κοιμηθείς ώστε να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να μεταβολίσει το αλκοόλ, πριν προσπαθήσεις να κοιμηθείς.
5.Στρες
Είτε ευθύνεται το απαιτητικό αφεντικό σου είτε οι σκανταλιές του παιδιού σου, το στρες μπορεί να σου κλέψει τον ύπνο. Οι παρεμβάσεις μείωσης του στρες, όπως είναι ο διαλογισμός και η προοδευτική χαλάρωση έχουν δείξει να είναι βοηθητικές στις περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου συχνών ξυπνημάτων λόγω στρες, σύμφωνα με την ψυχολόγο Lekeisha A. Summer. Τέτοιες παρεμβάσεις μειώνουν ακόμα τη στενοχώρια και βελτιώνουν τη διάθεση, στοιχεία που δρουν επικουρικά.
Λύση: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η yoga ίσως βοηθήσουν, όμως εκείνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον ύπνο τους λόγω του στρες ίσως θα βοηθήθούν από τη ψυχοθεραπεία, επισημαίνει η ψυχολόγος. Για παράδειγμα η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου βοηθώντας το μυαλό σου να ελέγξει τα επίπεδα του στρες.
Πηγή: womenshealthmag.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος