Είναι πεσμένη η διάθεση σου; Νιώθεις κουρασμένη και άυπνη; Σε ταλαιπωρούν το Π.Μ.Σ., φουσκώματα, ζαλάδες ή ακμή, δίχως όμως να μπορείς να βρεις το γιατί;
Πολύ πιθανόν να πρόκειται για κάποια περίπτωση ορμονικής ανισορροπίας, κάτι που ακόμα δεν έχει “φάρμακο”, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο και σχετίζεται με ανισορροπία του εντερικού μικροβιόκοσμου. Μερικές φορές το να ακούς το σώμα σου και να κάνεις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου είναι η καλύτερη απάντηση.
1.Να είσαι επιφυλακτικός με την ορμονοθεραπεία και τις τεχνητές ορμόνες.
Είναι τόσο δελεαστικό να διορθώσεις ένα ορμονικό πρόβλημα προσθέτοντας απλά εκείνη που σου λείπει. Όμως, αυτό απορρίπτεται από πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανισθούν όπως είναι η ακμή. Η ορμονική θεραπεία διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό επικινδυνότητας και θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.
2.Κάνε τη ζάχαρη ένα πολύ περισταριακό πειρασμό.
Η ζάχαρη είναι ορμονική βόμβα. Ειδικά για εκείνες που ελέγχουν το βάρος μας, την πείνα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όπως είναι η ινσουλίνη, η λεπτίνη και η γκρελίνη – όλα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά όταν κάνεις χρόνια κατανάλωση ζάχαρης. Οι ορμόνες του μεταβολισμού καθορίζουν πόσο καλά θα κάψεις το λίπος και επίσης έχει τεράστια επίδραση στα ενεργειακά σου επίπεδα και στην έμμηνο ρύση. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και στην λεπτίνη όχι μόνο μπορεί να οδηγήσουν σε αποθήκευση λίπους, αυξάνουν ακόμα τη φλεγμονή και επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.
Άρχισε λοιπόν να καταναλώνεις περιστασιακά ζάχαρη. Σιγουρέψου ότι τα τρόφιμα που καταναλώνεις όπως είναι τα καφεϊνούχα ροφήματα, το γιαούρτι, το φιστικοβούτυρο, οι μπάρες δημητριακών και τα γαλακτοκομικά φυτικής προελεύσεως είναι χωρίς ζάχαρη ή μειωμένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.