Είναι ενοχλητικό όταν συνειδητοποιείς ότι περνάνε τα λεπτά – ή οι ώρες που στριφογυρνώντας στο κρεβάτι σου θα αφαιρεθούν από τον συνολικό χρόνο που έχεις για να κοιμηθείς. Και μάλιστα όταν ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου για ύπνο, τον χρειάζεσαι όλο αν θες να είσαι λειτουργικός το επόμενο πρωί.
Υπάρχουν όμως μερικές νύχτες που όσο σκληρά και αν προσπαθείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί, τίποτα δε το καταφέρνει.
Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος θα επηρεάσει τη λειτουργία όλων των οργάνων σου.
Ο φτωχός ύπνος αναστατώνει την λειτουργία αποβολής των αποβλήτων από τον εγκέφαλο σου – πιθανώς αυξάνοντας τον κίνδυνο για Alzheimer – καθώς επίσης εμποδίζει και άλλες λειτουργίες οδηγώντας σε:
- μειωμένη διανοητική απόδοση,
- ανικανότητα να διαβάζεις τα συναισθήματα των άλλων και ακόμα και
- αύξηση μιας ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.
Όμως το μυαλό σου δεν είναι το μόνο όργανο που κινδυνεύει.
Ο κακός ύπνος:
- μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο και να ζητάμε κακής ποιότητας τρόφιμα,
- επηρεάζει την πέψη και την καρδιακή λειτουργία,
- αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Το κατάλαβες. Το να μην κοιμάσαι επαρκώς ή ο ύπνος σου είναι κακής ποιότητας προκαλεί χάος σε όλο σου το σώμα. Να τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις προκειμένου να κοιμηθείς γρηγορότερα και να αποφύγεις άλλο ένα βράδυ που δε θα κοιμάσαι.
#1 Φάε κάτι γλυκό
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία σε τρωκτικά βρήκαν ότι ενεργά συστατικά που βρίσκονται στα ζαχαρότευτλα μειώνουν το στρες και οδηγούν σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Αυτό το συστατικό, ονομάζεται οκτακοσανόλη, μείωσε τα επίπεδα ενός δείκτη στρες που ονομάζεται κορτικοστερόνη, πιθανώς να βοηθά στον ύπνο.
Τα συμπληρώματα της έχει φανεί να είναι ασφαλή για τους ανθρώπους και το στρες λένε οι ερευνητές μπορεί να γίνει ένας βασικός παράγοντας μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο. Για αυτό οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οκτακοσανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για όσους υποφέρουν από αϋπνία οφειλούμενη στο άγχος.
Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου στο πίτουρο ρυζιού, στο φύτρο του σιταριού και το κερί.
#2 Πιες γάλα
Η γιαγιά σου θυμάσαι να σου ζεσταίνει μια κούπα γάλα πριν κοιμηθείς.
Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη την α- λακταλβουμίνη. Αυτή η πρωτεΐνη περιέχει υψηλή ποσότητα ενός αμινοξέος, της τρυπτοφάνης, η οποία παράγει τη μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο.
Οι μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε τρυπτοφάνη (συμπεριλαμβανομένου ασπραδιών αυγών και κολοκυθόσπορων) βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου. Ένα ακόμα μπόνους από τα γάλα είναι ότι το ασβέστιο που περιέχει βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο.