Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
04 Δεκ 14 ← πίσω

Μικρός ή μεγάλος διασκελισμός στο τρέξιμο;

Μικρός ή μεγάλος διασκελισμός στους δρόμους αντοχής;


του Τζεφαλή  Δημήτρη


Στην ερώτηση εάν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων πρέπει να κάνουν μικρό ή μεγάλο διασκελισμό, ένας αρχάριος δρομέας θα απαντήσει πιθανότατα, μεγάλο. Η ιδέα ότι κάνοντας μεγάλο διασκελισμό θα καλύψει γρηγορότερα μια απόσταση π.χ. 100 μέτρων κάνει τους περισσότερους να σχηματίζουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ο διασκελισμός του δρομέα αντοχής πρέπει να είναι μεγάλος. Πρέπει να γίνει αντιληπτή η διαφορά των δρόμων ταχύτητας απ’ αυτούς της αντοχής.

Για να δούμε όμως ποια είναι τα μειονεκτήματα του μεγάλου διασκελισμού;

Πρώτον, κάνοντας μεγάλο διασκελισμό (overstriding όπως είναι ο αγγλικός όρος)  το πόδι προσγειώνεται μακριά από το κέντρο βάρους του σώματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι το πόδι αντί να προσγειωθεί κάτω από τη λεκάνη και να ωθήσει το σώμα μπροστά, που είναι και το ζητούμενο του τρεξίματος, να το φρενάρει.

Δεύτερον, μετά από έναν μεγαλύτερο διασκελισμό το πόδι προσγειώνεται με τη φτέρνα και έτσι ο χρόνος επαφής με το έδαφος είναι πολύ μεγάλος. Μέχρι δηλαδή να περάσουν όλα τα σημεία του πέλματος από το έδαφος ακολουθώντας τη φτέρνα και να έρθει η μύτη του ποδιού για να σπρώξει, χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ωφέλιμα ώστε να προωθηθεί ο αθλητής μπροστά.

Επίσης, απλώνοντας το διασκελισμό μας ο χρόνος πτήσης μεγαλώνει, ο αθλητής δεν προωθείται σωστά και αδρανεί άσκοπα στον αέρα. Έχει μετρηθεί εργαστηριακά ότι ο χρόνος επαφής των κορυφαίων αθλητών αντοχής στο έδαφος είναι σημαντικά μικρότερος, ακόμη και από μέτριους επαγγελματίες δρομείς! Στα αγωνίσματα αντοχής δε χρειάζεται να σηκώνεται το γόνατο πολύ ψηλά ούτε τα πόδια να απέχουν - ίπτανται πολύ από το έδαφος. Δεν είναι η κάθετη («πάνω – κάτω») κίνηση, που ωφελεί τον δρομέα αλλά η οριζόντια προωθητική κίνηση που θα μας φέρει πιο γρήγορα στον τερματισμό!

Τέλος, η δύναμη κρούσης μετά από έναν μεγάλο και ενδεχομένως αλτικότερο διασκελισμό είναι πολλαπλάσια σε σχέση με έναν μικρότερο και χαμηλότερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δεκάδες χιλιάδες διασκελισμοί που γίνονται εβδομαδιαία επιβαρύνουν πολλαπλάσια το μυϊκό σύστημα, τις αρθρώσεις, τα οστά και τους τένοντες του δρομέα. Φανταστείτε ότι σε έναν αγώνα Μαραθωνίου δρόμου ο μέσος δρομέας πραγματοποιεί περισσότερους από 23.000 διασκελισμούς!

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Δεν είναι μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου να κάνουμε μικρότερους διασκελισμούς; Δεν αργούμε περισσότερο να φτάσουμε στον τερματισμό;


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου (κλικ) εδω
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News